Petícia občanov a občianok mesta Košice za lepšiu dopravu

Vážené vedenie mesta Košice,

my, občania a občianky mesta, týmto predkladáme petíciu so žiadosťou o zlepšenie dopravnej situácie a kvality života v našom meste prostredníctvom investícií do verejnej dopravy, cyklistickej infraštruktúry a bezpečnosti chodcov.

Stav mobility v Košiciach
V súčasnosti sme svedkami poklesu kvality služieb verejnej dopravy. Napriek tomu, že náklady mesta na prevádzku dopravného podniku mesta Košice stúpli za 6 rokov o viac ako 40%, dopravný podnik nemá dostatočný počet vodičov, klesá počet vypravených spojov a klesá aj počet prepravených osôb. Dostupnosť verejnej dopravy je pre obyvateľov a obyvateľky podstatne obmedzená. Zároveň stúpa počet automobilov, čo spôsobuje zvýšenú dopravnú záťaž a zhoršenie kvality ovzdušia.

Okrem toho je zanedbaný rozvoj cyklistickej infraštruktúry. Celkovo bolo od roku 2018 v našom meste vybudovaných iba 4,6 km cyklochodníkov. Zanedbaná je aj samotná údržba existujúcej infraštruktúry. Nevyhovujúci stav môžeme vidieť napríklad na koncoch Hlavnej ulice, kde chýba adekvátne značenie a dopravné riešenie pre prevenciu kolízií pri nástupe na cyklochodník.

Prekážkam sú vystavení aj chodci. V meste sa nachádza viacero nebezpečných stredových ostrovčekov. Chýbajú chodníky a bezpečne značené priechody, ako napríklad na Jesennej ulici alebo v projekte Panoráma. Alebo existujúce chodníky nie je možné bezpečne využívať kvôli zaparkovaným automobilom, ako napríklad na Čingovskej, Cimborkovej alebo Humenskej ulici. Táto situácia znižuje motiváciu občanov a občianok využívať alternatívne a ekologické formy dopravy. A ich prípadné využívanie často nie je dostatočne bezpečné, alebo efektívne.

Aktuálne riešenia
Súčasné modernizácie, ktoré v meste prebiehajú, ako sú úpravy na uliciach Jantárová, Hlinkova a Watsonova, neberú do úvahy potrebu zlepšenia infraštruktúry pre verejnú dopravu, cyklistov a chodcov. A to aj napriek tomu, že schválená Stratégia rozvoja dopravy a dopravných stavieb mesta Košice ráta s rozvojom pešej dopravy a priamo v daných miestach so zriadením bus pruhov aj cyklociest. Rovnaký postup môžeme vidieť taktiež pri ukončených projektoch ako križovatka Havlíčkova, križovatka Továrenská, alebo kruhový objazd Alvinczyho. V týchto miestach aj napriek rekonštrukciám chýbajú vyhradené pruhy pre autobusy a cyklistov, ktoré by prispeli k zníženiu záťaže automobilovej dopravy a k rýchlejšiemu, bezpečnejšiemu a ekologickejšiemu pohybu v meste. Rovnako absentujú opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov, čo má negatívny vplyv na komfort a bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky.

Príklady dobrej praxe
Mnohé slovenské mestá úspešne investujú do rozvoja MHD, cyklodopravy a bezpečnosti chodcov. Mesto Trnava zavádza školské zóny a zóny so zníženou maximálnou povolenou rýchlosťou. V Bratislave bolo od roku 2018 vybudovaných 71 km nových cyklochodníkov. Prešov len v roku 2023 vybudoval 4,3 km nových cyklochodníkov a zároveň postupne zavádza svetelné križovatky s preferenciou verejnej osobnej dopravy. Aj príklady z ďalších miest dokazujú, že je možné vytvárať bezpečné a efektívne dopravné siete. Porovnanie s týmito mestami ukazuje, že naše mesto zaostáva, čo podporuje potrebu urgentného konania.

V prípade MHD ide o tvorbu bus pruhov a križovatiek s preferenciou verejnej dopravy. V oblasti cyklodopravy sú to úpravy ako zobojsmernenie ulice pre bicykle alebo vyhradené pruhy pre cyklistov. Infraštruktúra pre chodcov má primárne zabezpečiť plynulý prechod mestom a ochrániť chodcov v prípade stretu s automobilmi. Riešeniami sú zelené vlny na priechodoch so stredovými ostrovčekmi, skrátenie a osvetlenie priechodov, zníženie maximálnej povolenej rýchlosti a pod.

Požiadavky
Na základe vyššie uvedeného žiadame mesto o nasledovné kroky:

1. Zvýšenie kapacity verejnej dopravy
    Do konca roka 2026 zvýšiť počet vypravených spojov mestskej hromadnej dopravy na úroveň porovnateľnú s rokom 2020.

2. Implementácia preferenčných prvkov pre MHD
    Do konca roka 2026 vytvoriť minimálne 5 nových bus pruhov na hlavných dopravných ťahoch a implementovať preferenciu verejnej dopravy na svetelných križovatkách.

3. Budovanie cyklochodníkov
    Do konca roka 2026 vybudovať 10 km nových, stavebne oddelených cyklochodníkov a tvorbu ďalších cyklochodníkov pri všetkých budúcich opravách ciest.

4. Bezpečnosť chodcov na priechodoch
    Do konca roka 2026 inštalovať osvetlenie na minimálne 30% najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov a zvýšiť bezpečnosť aspoň na 30% najvyužívanejších stredových ostrovčekoch na priechodoch - zabezpečením plynulosti chodcov, či bezpečnostnými prvkami.

5. Zníženie emisných úrovní prostredníctvom ekologickej dopravy
    Do konca roka 2026 zvýšiť podiel ekologickej dopravy (MHD a cyklo dopravy) na celkovom pomere dopravy v meste.

6. Modernizácia s dôrazom na udržateľné formy dopravy
    V rámci všetkých budúcich úprav, rekonštrukcií a modernizácií existujúcich ciest a miestnych komunikácií implementovať zmeny v prospech cyklistickej, pešej a verejnej dopravy.

Veríme, že naše požiadavky budú vypočuté a že vedenie mesta príjme potrebné opatrenia na zlepšenie dopravnej situácie, čím prispeje k vyššej kvalite života pre všetkých obyvateľov a obyvateľky mesta Košice.

S úctou,
občania a občianky mesta

Progresívne Slovensko    Kontaktujte autora petície

Svojím podpisom súhlasím, že Progresívne Slovensko bude môcť vidieť všetky informácie, ktoré poskytnem v tomto formulári.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.

Udeľujem súhlas so spracovaním informácií poskytnutých v tomto formulári na nasledujúce účely: