Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky

Marek Lacko

/ #211 správa autorovi petície

2013-10-21 11:32

Dobrý deň pán Fačkovec,

Sledujem Vašu aktivitu ohľadne parkovania v Žiline a v prvom rade sa Vám chcem poďakovať, že ste "zdvihol zástavu" a umožnil tak občanom prejaviť svoj názor a svoju vôľu. Pridal som sa k elektronickej petícii, žiaľ papierový hárok som odovzdať nestihol. Sledujem stretnutia s poslancami / primátorom, ktoré sa na Solinkách organizujú, žiaľ pracovné zaťaženie a povinnosti v rodine mi zatiaľ neumožnili zúčastniť sa. Na dnešnom stretnutí ak mi to povinnosti dovolia, by som prišiel názor obecný podporiť aspoň svojou účasťou. Ak by mi to však nevyšlo, posielam Vám aspoň pár postrehov, ktoré k téme mám. Verím, že Vy a ľudia, ktorí s Vami na stretnutia chodia dali dokopy veľa dobrých myšlienok a pravdepodobne ich budem len opakovať. Ak je to tak, potom som rád a všetko je v poriadku, ak však v mojich riadkoch nájdete nový podnet, ktorý pomôže, budem sa tešiť o to viac.
Ešte raz chcem vyjadriť svoju vďaku a podporu, budem sa snažiť nájsť spôsob ako skĺbiť svoje pracovné, rodinné a občianske povinnosti a postupne sa zapojiť do verejného života. Nasledujú postrehy k parkovaniu.

• So zavedením spoplatnenia parkovania nesúhlasím. Riešenie parkovania je potrebné ale cesta, ktorou sa uberá návrh je pre občanov neprijateľná. Návrh pokračuje v rozdávaní verejných statkov súkromným podnikateľom a takýto spôsob riešenia vecí je potrebné zastaviť.
• Pripomenul by som pánom poslancom a pánu primátorovi, že sú naši zamestnanci a my, občania, sme tí, ktorých záujmy majú chrániť a ktorých problémy majú riešiť. Pokračovať v spôsoboch, ktoré tu boli zaužívané za pána Slotu, kedy sa mesto vzdalo príležitosti vlastnými rukami a hlavami riešiť a spravovať parkovanie v meste a vytvorilo podnik pre súkromného podnikateľa už nie je prijateľné.

• Pri riešení parkovania môžu poslanci postupovať viacerými spôsobmi.

○ Napríklad je možné situáciu využiť ako podnet na vytvorenie mestského parkovacieho družstva, ktoré môže parkovanie riešiť určitým poplatkom, za ktorý bude pre občanov jasný a konkrétny úžitok. Všetky poplatky budú použité na riešenie témy a naviac vznikne pracovná príležitosť pre niekoľko ľudí. Je neprípustné, aby pri riešení verejného problému ako je parkovanie pred vlastným bývaním dostal do rúk súkromný podnikateľ a aby sa činnosť okolo správy parkovania stala predmetom tvorenia zisku do súkromného vrecka.

○ Na celú vec je možné pozrieť sa zo strany daňovej záťaže bežného občana. Daň z príjmu, spotrebné dane, odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne, rôzne ďalšie dane a správne poplatky, DPH - keď sa toto všetko uplatní na príjem bežného občana, zistíme že z príjmu 100 Eur má menej ako 30 EUR. Celý rozdiel je príjmom štátneho rozpočtu či už na centrálnej alebo lokálnej úrovní. Riešenie parkovania, ktoré navrhujú poslanci je ničím iným, len ďalším správnym poplatkom zvyšujúcim "daňové zaťaženie", naviac bez jasného a istého prínosu a ešte aj s priestorom pre zisk súkromnej osoby. Slovenský národ je dobrosrdečný, dobromyseľný ale nie je sprostý ! Ľudia nie len že majú pocit ale aj vedia, že tie peniaze, ktoré odvádzame musia stačiť. Vnímame predražené štátne zákazky, neefektívne hospodárenie so zverenými peniazmi a hovoríme si, že za zaplatené peniaze nie je služba zo strany štátu adekvátna. Nech teda poslanci miestneho zastupiteľstva hľadajú riešenie pre svojho zamestnávateľa a ak je problém nesprávne rozdelenie príjmov štátu medzi centrálnou a lokálnou správou, nech spolupracujú so zastupiteľstvami ďalších miest a obcí a vyvinú tlak na vládu a parlament. Nech rozvinú takú iniciatívu a ľudia ju radi podporia napríklad v podobe podpisu pod petíciu.

• Povedal by som to tak, že aktivitu občanov ohľadne aktuálne riešeného parkovania by si mali poslanci a pán primátor vyložiť tým správnym spôsobom. Občania hovoria "Tak Dosť !". Vážený pán primátor, páni poslanci, zabudnite na svoju príslušnosť k politickým stranám, my, občania sme tí, ktorí vás platia a ktorých veci verejné máte v ich záujme spravovať a riešiť. My občania budeme pozorne sledovať vašu prácu a v prípade, že nebudeme spokojný, budete odvolaní a vymenení !

Zatiaľ toľko v zhone medzi pracovnými poradami a budem sa tešiť na osobné stretnutie (ak sa to dnes podarí).

S pozdravom,
Marek Lacko