Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Hosť

/ #359 Da sa na to pozerat?

2014-10-17 17:11

Zase sa mi asi nedopatrenim dostali do ruk posledne cisla Posla a konstatujem to co tvrdia pisatelia vyššie, v jednom sa vysoko postavený činiteľ cirkvi stažuje na mizériu a nedobrý stav vecí a inštitucii, finanncii a aktivít cirkvi a konkrétne menuje viaceré z nich a myslím že o číslo ďalej v rozsiahlom článku sa kriticky poukazuje na priam devastačnú činnosť detskej misie a ako vlastne jej aktivity poškodili ev. cirkvi a ake to ma neblahé nasledky. Pred časom sa vicmenej úspešne aj vďaka rozsiahlym diskusiam v ev. /printovom?/ mediu a na internete podarilo vytesniť z prace v cirkvi organizáciu Kompas, poukazovanim na tie iste argumenty ako pri Det, misii. Pred dlhším časom sa podarilo pdobnou činnosťou zničiť celocirkevné hnutie ROS ktoré podľa mojej osobnej skusenosti prebudilo k životu veľa dovtedy pasívnych iba v zborových matrikách vedených členov cirkvi. Dobrá vec sa teda /z pohľadu ortodoxných členov aj činovníkov/ podarila a naozaj prišiel čas kedy toto úsilie o "záchranu" a čistotu, cirkvi prináša ovocie vo forme všetkých trpčiakov ktoré spomínaný Brat v periodiku pravdivo pomenoval, včetne spomínaných odchodov madých a nielen ich z cirkvi. Je asi načase ochutnať kalich horkosti bez výhovoriek na demografický vývoj, na výhody ľudovej cirkvi ktorá nie je výberová a nemá na svojich členov žiadne nároky iba tie aby občas,teda aspoň vtedy keď si spomenú alebo niečo potrebujú, zaplatili cirkevný príspevok. Z úst jedného aktívneho brata zaznel výrok: Sme ľudová cirkev a preto musíme strpieť aj neveriacich členov. Bez ohľadu na doktríny nech každý kto číta posúdi či je to pravda alebo nie. Samozrejme že sa problem vždy dá zľahčiť alebo vtipom odviesť pozornosť. Bodajby sa podaril aj pokus obnoviť napr. prácu Ros hlasom a pozvánkou z východu. Neviem možno milí bratia je potrebné položiť na misku váh pominuteľné istoty,postavenie,byt,prácu,pravidelný príjem, a spoľahnúť sa na trvale istoty a istú pomoc.Veď má sa kto o vás,nás,postarať. Alebo ktovie či to netrebalo urobiť už vtedy pred časom, kedy mapa bola plná červených bodov. Kto vie ten rozumie,o čom píšem. Škoda, mnohí ochladli a tí ktorí sa na to nemohli pozerať odišli, čo majú robiť ostatní.

Teraz už je možno neskoro?