Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

RVM

/ #522 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-30 13:05

#504: Zuzana - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nie som psycholog ani pedagog, aby som sa mohol odborne vyjadrit k tomu, aka forma vzdelavania v tejto oblasti je najlepsia. To uz je skor otazka na samotnych autorov tychto textov. Ja som za to, aby taketo texty presli serioznou oponenturou, kde by boli oponentami uznavani odbornici z oblasti psychologie, sexuologie a pedagogiky (teda nie laici ci KBS...). Problem je, ze tu maju ludia problem nie s formou a obsahom textov, ale so sexualnou vychovou ako takou, len preto ze stale maju v hlavach zakodovane, ze hovorit otvorene o sexualite je tabu (bez ohladu na vek).

S tym, ze kedy je skoro a kedy uz neskoro... myslim, ze tou vetou chceli autori naznacit, ze o rok-dva neskor uz moze byt pubertiacka tehotna, a teda vysvetlovat jej metody antikoncepcie uz bude neskoro.

Co sa tyka masturbacie... s tou uz vacsina deti vo veku 12 rokov ma skusenosti. Pokial ide o sexualny styk, ten sice v priemere prichadza v 17-18 rokoch, ale uz v 15tich ho maju mnohi za sebou. Treba si tiez uvedomit, ze tieto veci uz vo veku 12 rokov davno tinedzeri poznaju z inych zdrojov (v sucasnosti internet, v minulosti trebars casopis BRAVO).

Pokial ide o tu homosexualitu - som presvedceny, ze tu bola snaha formulovat vetu co najcitlivejsie. Dobre vieme, ze homosexualna orientacia vedie k opovrhovaniu aj u dospelych, nehovoriac o nezrelom detskom kolektive. Explicitne zdoraznovat, ze patrite medzi tych 4% "divnych", ktori by mali navstivit psychologa urcite neprispeje k sebavedomiu homosexualne orientovanych ziakov.