Otvorený list na ODVOLANIE Oľgy Pietruchovej

Quoted post

Zuzana

#525 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-30 16:16

#522: RVM - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ešte jeden komentár, prečo považujem autorov za neserióznych:

Citát:"Téma 9 Rod a pohlavie

Následky rodových stereotypov

ako „rizikové povolanie“ -

pomer dokonaných samovrážd mužov a žien sa ukazuje v neprospech mužov. Muži sa štatisticky dožívajú nižšieho veku ako ženy. Negatívne dôsledky rodových stereotypov sú v prípade mužov a žien rozdielne. Muži nesmú prejavovať svoje city, čo ohrozuje ich psychické zdravie, snaha mužov nájsť pomoc u iných ľudí v prípade, že majú problémy, môže byť definovaná ako závislosť, nesamostatnosť, slabosť."

Použitá literatúra pre danú kapitolu:9. téma: Rod a pohlavie. Rodová rovnosť

Bosá, M. – Minarovičová, K.: Rodovo citlivá výchova. Bratislava. EsFem 2006.

Pietruchová O.: Reprodukčné práva žien. Aliancia žien Slovenska 2002. In: www.olga.sk (pod materiálmi"

Konzultovala som dnes túto problematiku so známym psychitrom.

Pýtala som sa, či z tohoto tvrdenia nevyplýva, že sa rodové stereotypy podieľajú na mužských samovraždách, či je na to nejaká štúdia? Prečo sa ľudia v" rodovo čistých krajinách" ako sú Švédsko, Fínsko samovraždia. Prečo sa menej samovraždia v Taliansku, kde sú rodové stereotypy omnoho silnejšie? Vyplýva z tohoto tvrdenia, že keď rozbúrame a vykoreníme  tieto stereotypy budú sa muži menej samovraždiť a budú sa dožívať dlhšieho veku a naopak, aj keď je to pritiahnuté a vlasy, ženy sa budú samovraždiť vac a budú žiť kratšie?

Tu je odpoveď:

Citujem: "Muži majú viac dokonaných samovražedných pokusov, ženy viac pokusov. Vnímať to ako dôsledok stereotypov JE DOSŤ  ODVÁŽNE. Skôr by som povedal, že ide o dôsledok rozdielov medzi mužmi a ženami. Novodobým fenoménom je stúpanie frekvencie samovrážd aj u žien, podobne ako závislostí a iných neblahých psychosociálnych javov. Do veľkej miery sa na "homogenizácii" týchto rozdielov podieľa práve ženská emancipácie v zmysle nabehnutia na mužský (nie vždy zdravý!) životný štýl.
Čo sa týka vysokej samovražednosti v Škandinávii, máte veľmi dobrý postreh. Ide pritom skôr o biologicky interpretovateľný fakt. Nedostatok protektívnych duchovných hodnôt by k tomu mohol prispievať, to je však len môj dohad."
Takže zase nepodložené tvrdenia. Poviete si, čo na tom? Tak sa muži samovraždia. Ale reprodukovať tento fakt, a podsúvať ho v súvislosti s rodovými stereotypmi bez toho, aby to podložila štúdiami, to svedčí o kvalite práce. A zase bez oponenúry.

Replies

RVM

#526 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-10-30 16:34:27

#525: Zuzana - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Vyssi pocet samovrazd v severskych krajinach sa spaja s kratkymi dnami a dlhymi nocami v zime a vo vseobecnosti s depresivnejsim pocasim ako v juznych krajinach. Aj dnes sa na SME objavil clanok, ktory dost hovori o tom, ako velmi si severania cenia svetlo:

http://www.sme.sk/c/6989208/norske-mestecko-uz-nebude-mat-pol-roka-tmu-svetlo-mu-daju-zrkadla.html

Treba si polozit otazku, co su hlavne dovody samovrazd muzov. Vela pocuvame o pripadoch kedy muzi spachaju samovrazdu, ked sa dostanu do dlhov, alebo zbankrotuju - nie preto, ze by sa obavali ze zomru od hladu, ale preto, ze citia, ze nezvladli svoju ulohu muza ako zivitela rodiny - co nie je nic ine ako rodovy stereotyp. Uvediem prvy priklad, ktory mi vyhodil google:

http://www.pluska.sk/krimi/domace-krimi/prisli-dom-otec-pozicku-z-nebankovky-spachal-samovrazdu.html