Predmet petície: Zmena zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave – pravidiel podnikania v taxislužbe

My, podpísaní občania a občianky Slovenskej republiky, na základe nižšie uvedeného zdôvodnenia vyzývame Národnú radu SR k zmene zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave.

Na území Slovenskej republiky dochádza k vážnym zásahom do podnikateľského prostredia v rámci taxislužieb, ktoré pripravujú taxikárov o prácu a znevýhodňujú ich oproti ostatným osobám, ktoré podnikajú v oblasti taxislužieb a tým dochádza k znižovaniu ich životnej úrovne. Pokles životnej úrovne a pokles kvality života u taxikárov nastolila súčasná právna úprava, ktoré upravuje pravidlá podnikania v taxislužbách a dotýka sa práve taxikárov, ktorí vykonávajú svoje služby v rámci miesta ich podnikania, ich pobytu, prípadne ich sídla. Problémom v tomto prípade je stav, že akýkoľvek taxikár môže vykonávať služby v taxislužbách v rámci celého územia SR, čo spôsobuje, že taxikári, ktorí poskytujú služby v rámci miesta svojho podnikania, pobytu alebo sídla prichádzajú o klientov, kedy je nevyhnutné, aby zákon reflektoval tento stav tak, že upraví vydávanie koncesií len na určité obmedzené územie SR v rámci miesta podnikania, pobytu, sídla konkrétneho taxikára (príkladom ak je koncesia vydaná v Bratislave, tak taxislužba môže byť prevádzkovaná len na území Bratislavského kraja). Taktiež je na základe skúseností taxikárov nevyhnutné, aby bol/i

-         stanovený vek u osôb, ktoré chcú získať preukaz vodiča taxislužby na vyšší vek ako je osemnásť rokov, a to na minimálne 21 rokov

-         stanovený vek vozidla, ktorým taxikár poskytuje služby, a to tak, že vozidlo nesmie byť staršie ako 5 rokov a nemôže mať najazdených viac ako 500.000 km

-         stanovené, že vozidlo, ktorým konkrétny taxikár poskytuje taxislužby musí mať výlučne ŠPZ slovenského pôvodu

-         zmenený zákon tak, že bude vylúčené, aby bolo možné udeľovať koncesie osobám, ktorá má pobyt, miesto podnikania alebo sídlo, a to z dôvodu, že tieto osoby poskytujú služby občanom Slovenskej republiky, ktorí s takýmito poskytovateľmi taxislužieb majú negatívne skúsenosti

-         sprísnené podmienky aplikáciu BOLT, a to tým spôsobom, že bude nevyhnutné, aby bola založená slovenská obchodná spoločnosť (ktoré prevádzkuje túto aplikáciu), tak aby boli za tieto služby riadne odvedené dane na území SR

-         sprísnenie podmienok pre získanie karty vodiča taxislužby, ktoré budú spočívať v písomných skúškach na získanie karty vodiča, v preškolení vodiča každých 5 rokov (a teda opätovné preskúšanie zdravotnej spôsobilosti a opätovné absolvovanie psychotestov)

Navrhujeme, aby tieto zmeny boli zapracované do príslušnej legislatívy, najmä do zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave.

Michal Jasenák    Kontaktujte autora petície

Svojím podpisom súhlasím, že Michal Jasenák bude môcť vidieť všetky informácie, ktoré poskytnem v tomto formulári.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.

Udeľujem súhlas so spracovaním informácií poskytnutých v tomto formulári na nasledujúce účely: