Vyhlásenie Petra Porošenka za "personu non grata".

isp

/ #90

2014-07-24 06:04

" „V súčasnosti v Amerike neexistuje nezávislá tlač. Viete to Vy, viem to aj ja. Ani jeden z Vás sa neodváži napísať svoj úprimný, pravdivý názor, a keď ho napíšete, dopredu viete, že sa neobjaví v tlači. Ja som týždenne platený za to, aby som svoj úprimný názor nedával na papier. Vy ste platení za to isté a každý z Vás, kto by bol taký hlúpy, aby písal svoje úprimné názory, by skončil na ulici a hľadal si inú prácu. Keby som si dovolil, aby sa moje úprimné názory objavili v novinách, stratil by som do 24 hodín zamestnanie. Úlohou žurnalistu je zničiť pravdu; dokonale klamať; prekrúcať; byť prešibaný; plaziť sa pred mamonom a predať svoju krajinu i svoju rasu za svoj každodenný chlieb. Vy to viete a ja to viem. Čo je to za hlúposť pripíjať si na nezávislú tlač. My (novinári) sme len nástroje a vazali bohatých ľudí za scénou. Sme poskakujúci pajácovia – oni ťahajú za struny a my tancujeme. Naše talenty, naše schopnosti a naše životy, to všetko vlastnia iní ľudia. My sme intelektuálne prostitútky.“

John Swinton, bývalý šéfredaktor amerických novín New York Times v r. 1953