Za zachovanie Slovenského generálneho konzulátu v Krakove

Naša komunita Slovákov a poľských priateľov žijúcich v Krakove a v oblasti Malopoľska bola nepríjemne prekvapená rozhodnutím o zrušení Generálneho konzulátu v Krakove. Za 22 rokov činnosti nášho zastupiteľského úradu sa výrazne pomohlo nielen pôvodnej národnostnej menšine žijúcej v obciach na Hornej Orave a Spiši, ale aj Novej diaspóre. Aktuálne v Krakove a blízkom okolí žije približne 500 slovenských občanov, ktorí sa presťahovali z rodinných či pracovných dôvodov, pre ktorých je konzulárna činnosť často neoceniteľnou pomocou pri vybavovaní dokladov, pomoci v nemocniciach alebo s poľskými štátnymi orgánmi.

Významnú úlohu zohráva tiež náš generálny konzulát v oblasti kultúrnej diplomacie pri desiatkach zrealizovaných kultúrnych vystúpení, výstav či sprostredkovaných partnerstiev.

Nezanedbateľnou je tiež ekonomická diplomacia, najmä z dôvodu, že Poľsko-slovenská obchodná a priemyselná komora sídli v Krakove a pre slovenských podnikateľov hľadajúcich prienik do Poľska je Krakov nielen z geografických dôvodov prirodzeným centrom a odrazovým bodom.

Aj keď vždy sa dá pracovať na zlepšovaní jednotlivých činností, myslíme si, že náš Generálny konzulát v Krakove vykonáva nezastupiteľnú rolu v Poľsko-slovenských vzťahoch nielen v oblasti národnostných menšín, ale aj v oblastiach konzulárnej pomoci slovenským občanom, kultúrnej a ekonomickej diplomacie. Za posledné roky sa stal dôležitým partnerom Novej diaspóry.

Preto ako slovenskí občania a poľskí priatelia sa obraciame na MZVEZ SR so žiadosťou o prehodnotenie rozhodnutia o zrušení nášho Generálneho konzulátu v Krakove.

S úctivým pozdravom,

dolupodpísaní

Nasza społeczność Słowaków i polskich przyjaciół mieszkająca w Krakowie i Małopolsce została niemile zaskoczona decyzją o likwidacji  Konsulatu Generalnego Republiki Słowackiej w Krakowie. W ciągu 22 lat działalności konsulatu wspierał on w sposób znaczący nie tylko tradycyjną  mniejszość narodową  zamieszkującą wsi Górnej Orawy i Spiszu, ale także tzw. „nową  diasporę”. Obecnie w Krakowie i okolicach mieszka około 500 obywateli Słowacji, którzy przeprowadzili się tu ze względów rodzinnych lub zawodowych. Konsulat służy tym osobom a także wielu turystom słowackim odwiedzającym Kraków nieocenioną pomocą w załatwianiu dokumentów czy też pomocą z komunikacją w szpitalach i w kontaktach z organami państwowymi.

Konsulat Generalny Republiki Słowackiej w Krakowie odgrywa również ważną rolę w dziedzinie dyplomacji kulturalnej, organizując dziesiątki występów kulturalnych i wystaw.

Ważna jest także rola Generalnego Konsulatu w dyplomacji gospodarczej, zwłaszcza, że ​​w Krakowie swoją siedzibę ma Polsko-Słowacka Izba Przemysłowo-Handlowa. Dla słowackich przedsiębiorców pragnących zaistnieć w Polsce, Kraków jest często  naturalnym kierunkiem i punktem wyjścia do dalszej ekspansji, nie tylko ze względów geograficznych.

Choć zawsze można pracować nad usprawnieniem poszczególnych obszarów działalności konsulatu, wierzymy, że Konsulat Generalny Republiki Słowackiej w Krakowie odgrywa niezastąpioną rolę w stosunkach polsko-słowackich nie tylko w obszarze wsparcia słowackiej mniejszości narodowej w Polsce, ale także w obszarach pomocy konsularnej obywatelom Słowacji a także w zakresie dyplomacji kulturalnej i gospodarczej. Ponadto w ostatnich latach Konsulat stał się ważnym partnerem dla aktywnej w Krakowie tzw. „nowej diaspory”.

Dlatego też, jako obywatele Słowacji i przyjaciele Słowacji pochodzący z Polski, prosimy Ministerstwo Spraw Zagranicznych Republiki Słowackiej o ponowne przemyślenie decyzji o zlikwidowaniu Konsulatu Generalnego Republiki Słowackiej w Krakowie.

Z poważaniem,

niżej podpisani

Život v Poľsku    Kontaktujte autora petície

Svojím podpisom súhlasím, že Život v Poľsku bude môcť vidieť všetky informácie, ktoré poskytnem v tomto formulári.

Vašu e-mailovú adresu nebudeme verejne zobrazovať online.

Udeľujem súhlas so spracovaním informácií poskytnutých v tomto formulári na nasledujúce účely: