Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku
Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.
obhliadac |
#226 Re: Re:2014-07-16 07:07Samozrejme, ze o moc ide vzdy az v prvom rade. Pozrime sa na partiu spred par rokov. Uvrestani ZEDaci, jeden bol sefom vieroucneho vyboru a skor by sa mu hodilo meno Viktor Cistic. Dvaja sa stali biskupmi a uzivaju si honor. Dalsi postupil na uvolnene miesto predsedu ZED a na fararov kasle. Len ten chudak Sefranko to neodhadol, nechcel ziadnu funkciu a tak aj skoncil. |
Hosť |
#227 Re: Re: Re:2014-07-16 08:24No jo, s tym sa da suhlasit. Cirkev rovna sa politika. Farari si vzali do hlavy, ze ako politici, aj oni chcu mat svoju stranu. A tak se perou a perou za korytami. A vsade, kde sa clovek pohne vidi skupinu tych istych fararov hulakat. Sefrankovi sa neuslo miestecko vtedy, musi hulakat dalej. K nim sa prilepi este par laikov, byvalych komousov, ktori svoj vplyv nechcu stratit ani dnes a dalsi, ktori by v svetskej sfere neuspeli, a hele mame rozbroj v cirkvi rovnako ako v politike. Iba hlupaci mozu este verit v osvieteneho "vladcu". Vyvoleni si to mozu mysliet preto, ze si to o nich myslia ostatni, alebo preto, ze si to myslia sami, co je vzdy neklamna znamka hluposti. Vzdy sa fararom nebude nieco pacit a budu hulakat. To by si museli zvolit biskupa, ktori v cirkvi nebude nic robit, alebo bude robit to, co mu budu kazat - zavedie anarchiu. V tom je cely zmysel praktickej politiky v cirkvi. No s krestanstvom nema nic spolocne.
|
realisti |
#2282014-07-16 15:36Holcik pre tuto cirkev neurobil nic dobre. Skoda, mal k tomu dost prilezitosti. Olejar bol vyborny senior, lepsieho v Gemeri nenajdete, preto nevidim dovod na to, aby nepokracoval este jedno volebne obdobie. Ide o seniorat a nie o to, aby sa odbavoval biskup na tom, ze moze nedat suhlas. Brozman by bol lepsim GD ako sucasny, nepotreboval by sa predvadzat ako vie s ludmi zatocit. Sefranko netuzi po funkciach. V GP patril k opozicii GB, preto ho museli odtial vyhodit. Lukac jasne povedal, ze tam musia mat svojich ludi. Poruban sa potrebuje zbavit Turcana? To je komicka veta. Kovacikovej by sme sa radi zbavili vsetci, ona totiz neoplyva nadmernou inteligenciou a bystrym usudkom. Odvolanie GB by konecne umoznilo zrusit GBU. EPST by nemal ovladat nikto, mal by sluzit vsetkym a objektivne informovat. Aspon ste priznali, ze je ovladany. To, ze ide sucasnemu vedeniu o moc netreba kricat, dokazuje to svojimi skutkami. O mnohych nevieme, ale tie najviditelnejsie ako boj proti BA a KE za pomoci Menkyho, ohovaranie Kompasu, prenasledovanie Hvozdaru, sudenie biskupa VD a rovnako dozorcu. Snaha znemoznit Danisovi kandidovat na dozorcu BAS. Mame pokracovat? Vytykate, ze v cirkvi je nepokoj. Pamatame si este kto po novinach ohovaral biskupa Fila, kto sa vtedy chcel dostat na jeho miesto a teraz si mysli, ze tam ostane navzdy. |
Hosť |
#229 Re:2014-07-16 16:04Je to OK, gb a gd idu po tej dobrej ceste. Dokazom toho je, ze maju okolo seba vela nepriatelov a zavistlivcov. Aha, tak to teda je, za celou akciou stoji agent FILO. "Nadherne poznanie". Preto tie nástroje: Oko za oko... |
Goňová Anna |
#230 Re: Goňová Anna2014-07-16 21:08Súhlasím so zrušením GBU, už som písala pri kauze Farma, ked ubližovali p.f. Hvoždarovi a teraz to pokračuje. Len sa zamýšlam, že prečo sa robia také intrigi na cirkevnej pôde, ked vrchnosť sa často odvoláva na Bibliu? Prečítala som si článok p. Holčíka./ na stránke Slovenskej evanjelickej jednote/ Kto ten nepokoj robí a komu chutí moc ...? SEJ volá k pokore a pokániu , k dodržiavaniu cirkevno-právnych predpisov, k okamžitému zastaveniu dalšieho medializovania . To chcete p. Holčík povedať, že ked ja vyjadrím svoj názor na situáciou v ECAV alebo hoci kto iný, napíšte mi prosím ktorý § cirkevného zákona porušujem ! Asi to niekomu vadí, ked sa cirkevná verejnosť dozvedá hlbšie o situácii v cirkvi. Bola som na volbe dozorcu BAS v Petržalke, bývalý dozorca CZ Petržalka Pavol S. vystúpil a prítomným dal nepriamo najavo, aby ,nevolili p. Daniša za dozorcu BAS,ale predsa dostal cca 64 hlasov./podla mňa to bolo ovplyvňovanie prítomných, nič nové/ S poslednou vetou sa stotožňujem, pamatám si na to! |
Hosť |
#2312014-07-16 22:04Práve petržalská pani dozorkyňa bola súčasne v toľkých funkciách, že sa to chvíľami nestíhalo sledovať. Naozaj nie je na všetkých rovnaký meter. Pán Holčík, ktorý rozsieval vietor, štval v každej organizácii kde pobudol, intrigoval, klamal a písal špinavosti, práve on vyzýva k pokoju. Pán Holčík rozvracal cirkev a teraz vidí následky. Prečo sa boja medializácie keď majú čisté svedomie. Boja sa, že sa verejnosť dozvie o ich kšeftoch? Čiernych stavbách? Len sa bojte, nič nie je tak skryté, aby nevyšlo najavo. |
Farár |
#233 Smutno na duši2014-07-17 09:49Sledujúc túto diskusiu sa pýtam sám seba: Kam sa tá moja cirkev vlastne uberá? Na oboch stranách frontu sa ozývajú hlasy spôsobom a formou, za ktoré by sa mali do smrti hanbiť. To, že na jednu a tú istú vec máme rozdielne pohľady a názory, sa stáva aj v najlepších rodinách, ale tam to nie je dôvodom k vzájomnému napádaniu a osočovaniu sa, práve naopak, impulzom k hľadaniu obojstranne prijateľného riešenia. Nuž a na pôde cirkvi by to riešenie malo byť nielen prijateľné, ale dokonca aj kresťanské. Byť zásadovým je tá najjednoduchšia vec na svete. Znamená totiž zabarikádovať sa na svojom stanovisku a zotrvávať na ňom napriek pravdivým a presvedčivým argumentom oponentov. Čo keby sa ľudia na oboch stranách barikád zamysleli nad sebou a skúmali, kde a kedy sa mohli vysloviť alebo zachovať inak, a priznali to pred svojím bratom či sestrou vo viere? Prečo hľadáme jeden v druhom nepriateľa a za všetkým iba boj o moc a peniaze? Prečo nám je rétorika politikov bližšia než reč Písma? Na FB sa objavil zaujímavý status, ktorý - myslím si - by si mohli zobrať k srdcu úplne všetci. Vyjadrenie futbalového trénera, hoci necituje Bibliu, je nielen pravdivé, ale aj kresťanské: „... K tomu patria aj vhodní spolupracovníci. Človek potrebuje niekoho, kto pred neho postaví zrkadlo. Nemôže sa obklopovať iba prisluhovačmi ...“ (Joachim Löw, tréner Nationalelf) |
Tento príspevok bol odstránený jeho autorom (Show details)
2014-07-17 11:38- Date of removal: 2014-07-17
- Dôvod odstránenia:
2014-07-17 11:43- Date of removal: 2014-07-17
- Dôvod odstránenia:
Goňová Anna |
#236 Re: Goňová Anna2014-07-17 11:47k príspevku č. 233 Vážený pán farár, ak sa neskrývate za prezývkou..., nemám sa za čo hanbiť do smrti, lebo to čo som v príspevkoch napísala, za tým si stojím a dotknutým osobám sa s čistým svedomím pozriem do očí. |
Hosť |
#2372014-07-17 18:52Z niektorych prispevkov mi je smutno....Podaktori uz precitli a otvorili sa im oci, mnohym, zial, este nie. O moc ide....Tomu, kto si ju chce udrzat za kazdu cenu. Hoci aj zmenou zakona, aby "vladol" dozivotne. Potrebuje mat okolo seba len takych, ktori zdielaju jeho nazor, jediny spravny a neodvazia sa mat alebo vyjadrit vlastny. Ak sa taky clovek najde, musi prec. Bumerang sa vracia. Nie ako pomsta, ale ako reakcia na jeho spôsoby a konanie. A tato situacia mi pripada ako bumerang.Terajsi gb posielal pred niekolkymi rokmi inych so svojou kozou na trh a sam bol v uzadi. Neda mi zabudnut na jeho postoj, ked ho hladala televizia a chcela od neho vyjadrenie ku vtedajsej situacii. Nikde ho nebolo, vsetci tajili, kde je a ked ho nakoniec TV objavila pri fakulte s ciapkou az na ociach, najradsej by sa bol opat skryl, ale uz sa nedalo; nebol schopny povedat suvisle par "dovodov". Nemozem si ho za to, a este za ine jeho sposoby a chovanie, vazit. Vazim si ale nasu cirkev a viem, ze ti ktori do nej patrime, sme nedokonali a hriesni. A kedze bol zvoleny (nekomentujem ako), akceptujem ho. Zalezi mi aj na tom, aby evanjelicka cirkev ostala evanjelickou. Ale ak svet vo vsetkom napreduje, nemoze nasa cirkev ostat v prejavoch spred 100 rokov. Ak tu niekto hovoril o tom, ze farari trpeli, treba pripomenut, ze to bolo za totality, za protireformacie alebo v inom obdobi, ktore evanjelikom neprialo. Chceme sa dnes s takymito sposobmi porovnavat? Alebo su niekomu blizke? Kym nepochopime,ze vsetci sme omylni a kym nebude snaha o situacii hovorit s tymi, ktorych sa problem tyka - najprv medzi styrmi ocami (a nie jeden proti piatim - vid Hvozdara)..atd., asi sa daleko nedostaneme. Pan Jezis tiez karhal zakonnikov a farizejov, ktori chceli uplatnovat iba zakon... |
Goňová Anna |
#238 Re: Goňová Anna2014-07-17 20:52Ej velmi dobrééééééééé vystihnuté vlastnosti aj situáciu z minulosti. |
host |
#239 v palestine zabijaju deti2014-07-18 03:32a vy sa tu hadate o moc a peniaze, kam sa nasa ecav dostala od lutherovych cias? |
Hosť |
#240 Re: v palestine zabijaju deti2014-07-18 16:47#239: host - v palestine zabijaju deti dobrá pripomienka, pred necelými 10 rokmi, keď terajší klátikovci a sabolovci spolu ruka v ruke bojovali proti vtedajším zloduchom Filovi, Osuskému a Holčíkovi, téma konfliktov Izraela s jeho arabskými susedmi zaujímala klátikovcov takmer rovnako ako téma spolupráce cirkevných funkcionárov s komunistickou ŠtB, niektorí sa za úspech Izraela aj modlili. Vtedajší expert na Izrael vystupujúci na stránkach EPST i na seniorálnych konferenciách dnes pôsobí v Kresťanskom spoločenstve Milosť, čo sú na rozdiel od nepohodlných evanjelikov podľa J.Meňkyho vnášajúcich charizmatizmus do ECAV, naozajstní charizmatici... |
Grexa ev. farár v.v. |
#241 Re:2014-07-19 09:25Ďakujem, brat Jozef, za dobré slová. Samozrejme, že vedľa toho článku malo byť uverejnené aj vyhlásenie SEM-u. Ani mne sa nepáči spôsob, akým autor článku používa Písmo sväté - považujem to skôr za zneužívanie - veď tu ide o niečo iné, povedal by som, opačné. Ak začneme v našej ECAV takto používať, či zneužívať Písmo, potom mi je smutno ... Ďakujem za reakciu, brat Jozef |
2014-07-19 10:27- Date of removal: 2014-07-19
- Dôvod odstránenia:
Grexa, ev. farár v.v. |
#2432014-07-19 10:39Áno, súhlasím, aj môj dojem je taký, že v našej cirkvi sa deje aj mnoho dobrého, je aj mnoho horlivcov, ale myslím si, že je potrebné hovoriť aj o tých veciach, ktoré znepokojujú mnohých. Konflikt je dobrý, lebo vyčistí ovzdušie, len je na nás, aby sme ho zvládli podľa mysle nášho Pána Ježiša Krista. Nikto nie je neomylný, človek urobí aj chyby, tie je potrebné riešiť v bratskej láske. A to aj vtedy, keď sa chýb dopúšťajú predstavení, aj tí najvyšší. Táto diskusia je práve o tom, že proti Martinovi Šefrankovi sa dopustili nespravného jednania a že aj v iných veciach nekonajú správne. čakám nielen vysvetlenie, ale aj nápravu chybných vecí... Veci sa dajú riešiť len v Božom pokoji, vzájomnej láske, pokore a vzájomnej úcte. Nie je potrebné rozdeľovať nás na oni a my, alebo my a oni, ale v jednote Ducha hľadať jednotu Ducha vo zväzku pokoja. Máme predsa "jedine Písmo", tam hľadajme napomenutia i riešenia. V tejto situácii čítajme 1 kor., Gal a tak ďalej. Presviedčajme sa navzájom slovom Božím, ako píše apoštol, nech v našich srdciach rozhoduje pokoj Kristov, nie len náhľady ľudí. Myslím, že by naozaj mal začať aj dialóg zainteresovaných strán. Podľa mňa by mal začať a mal by byť iniciovaný práve gen. predsedníctvom - a zástupcovia petície nech si vyberú spomedzi seba hovorcov.. A informujte aj na tomto mieste o výsledkoch. |
Hosť |
#244 Re: Re: v palestine zabijaju deti2014-07-19 10:50#240: - Re: v palestine zabijaju deti Netreba sa teda modliť za Židovský národ, za jeho úspech, netreba mu žehnať?. Ak sme v takomto postoji viďme teda ako to v cirkvi vyzerá. V každom prípade aj to len napomáha a urýchľuje proces keď sa z nepohodlných evanjelikov stavajú charizmatici.
|
Hosť |
#245 Re: Re: Re: v palestine zabijaju deti2014-07-19 11:04#244: Hosť - Re: Re: v palestine zabijaju deti netreba nikdy zehnat vrahom, aj ked bude hrozit rozkol v cirkvi, ak len pre toto sa cirkev rozide, bude blahoslavena pre tych co sa vzpriecia nepravostiam ktore pachaju vrahovia |
clen PV |
#246 Effatha2014-07-20 17:46Ďakujeme za vašu podporu. Ak ste náhodou nezachytili, vznikol časopis, v ktorom nájdete pohľady a oficiálne dokumenty k témam, ktoré vnímame ako problematické. Časopis Effatha si môžete stiahnuť tu: http://utociste.sk/component/content/article/1-latest/119-vyhlasenie-k-aktualnej-situacii-v-evanjelickej-cirkvi-av-na-slovensku |
miro zatroch |
#2472014-07-20 20:29bratia a sestry dlho som rozmyšlal ako vas osloviť všetkych až sa mi do ruky dostala kniha ktoru mam od mojej jedinej sestry kniha ma nazov symbolicke knihy a otvoril som ju na strane 187 kde je mali katechizmus ako prve 10 božich prikazani a každa odpoved začina slovami mame sa pana boha bať a ho milovať a tu chcem všetkym tým ktorý sa boja toho alebo toho povedať len jedno nie ludi sa mame bať ale boha lebo len jemu sa budeme zodpovedať na poslednom božom sude zabudame na jedno že život tu v časnosti je v božich rukach a preto by sme mali každy den prežiť tak ako by to mal byť naš posledny prežiť ho podľa vzoru ježiša krista v laske ku každemu v odpušťajucej laske tak ako ježiš odpušťal tym ktory ho bičovali pluvali na neho klamali na neho a nakoniec ho ukrižovali je to velmi tažke odpustiť ludom ktory nam ubližia ohovaraju nas klamu na nas ale verte mi s ježišom v srdci sa to da preto by som vas chcel všetkych poprosiť aby tento moj komentar bol zaverečny a radšej sa každy večer modlili za našu drahu evanielicku cirkev amen |
Hosť |
#2482014-07-21 07:44Denne sa modlim za našu cirkev, denne sa modlim za to, aby som sa nemusel hanbiť. Boha sa bojím a milujem svojich blížnych, preto nechcem cirkev, ktorá len spomína na svojich predkov a pripomína čo tu bolo kedysi. Chcem, aby táto cirkev žila aj dnes a mala svoju budúcnosť. Modlím sa za to, aby to bola cirkev slobodných, šťastných kresťanov. |
Hosť |
#249 peticiarom2014-07-21 09:36to co si zasiali to budu zat, ved kazda pycha predchadza pad |
Hosť |
#2502014-07-21 16:24Maroš by nikdy,nikoho vedome neokradol.....a dúfam,že sa dožijem úprimného ospravedlnenia od ľudí,ktorý mu ublížili.....aj keď mnohí z nich ho osobne poznali z cirkevného vedenia ....dovolili ,aby došlo k niečomu takému...a dobre vedia,aký Maroš je.....ale ako chcete...suddte.....a samy budete súdený..... |
|
Verejná výzva na podporu Žiadosti OZ Mier Ukrajine podanú na Generálnu prokuratúru, aby preverila konanie Roberta Fica v Moskve
Povedzme nie urážkam a ponižovaniu žien
ŽIADOSŤ O ODVOLANIE JÁNA MIKASA Z POZÍCIE RIADITEĽA "ÚVZ"
Osobnosti protestujú proti vystúpeniu predsedu vlády SR Róberta Fica v ruskej televízii
Petícia za zníženie platov a paušálnych náhrad poslancov NR SR
Je tu niečo, čo chcete zmeniť?
Zmena sa nestane tým, že zostaneme ticho. Autor tejto petície sa postavil a podnikol kroky. Spravíte to isté? Vytvorte petíciu a začnite so spoločenským hnutím.
Začnite svoju vlastnú petíciuIné petície, ktoré by vás mohli zaujímať
Petícia za zrušenie sankcií proti Ruskej federácii
5284 Vytvorené: 2024-11-09
Petícia na podporu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), MUDr. Petra Visolajského a proti zákonu o výpovediach lekárov
1434 Vytvorené: 2024-12-14
Verejná výzva na podporu Žiadosti OZ Mier Ukrajine podanú na Generálnu prokuratúru, aby preverila konanie Roberta Fica v Moskve
1242 Vytvorené: 2024-12-23
Zákaz pyrotechniky na Slovensku
1129 Vytvorené: 2025-01-01
Sme proti novému cenníku MHD V PREŠOVE
1643 Vytvorené: 2024-12-05
Petícia za zákaz psov v osadách na celom území Slovenskej republiky.
22803 Vytvorené: 2021-01-17
PETÍCIA ZA ZACHOVANIE STREDNEJ ODBORNEJ ŠKOLY OBCHODU A SLUŽIEB V NOVEJ BANI
382 Vytvorené: 2025-01-09
Petícia proti umiestneniu a realizácii „Prevádzky na spracovanie batérií LI-ION v priemyselnom areáli mesta Šurany“
342 Vytvorené: 2024-12-21
Vyhostenie Fun Frky zo Slovenskej republiky
255 Vytvorené: 2024-12-18
Vyhlásenie spisovateľov Asociácie spisovateľov Slovenska
231 Vytvorené: 2024-12-30
Spravodlivé platy a uznanie pre učiteľov
156 Vytvorené: 2025-01-08
Stojím za lekármi
2672 Vytvorené: 2024-12-09
Nesúhlas so zahraničnou politikou premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica
988 Vytvorené: 2024-11-02
Petícia za dostupnosť sociálnej služby - verejné špecializované zariadenia pre autistov.
4837 Vytvorené: 2020-11-21
PETÍCIA za neodkladnú realizáciu hĺbkovej obnovy budovy ZŠ na Majerníkovej 60 v Bratislave
1134 Vytvorené: 2024-12-05
Peticia za zakaz predaja Energetickych napojov pre deti a mladez
939 Vytvorené: 2023-02-19
Petícia za celoročný zákaz zábavnej pyrotechniky v meste Svätý Jur
98 Vytvorené: 2025-01-01
Petícia za úpravu Rozpisu M SR veteránov 2025
90 Vytvorené: 2024-12-22
Otvorený list predstaviteľom EK na podporu krokov vlády R. Fica
6567 Vytvorené: 2023-12-12
Petícia za rozšírenie modernej liečby pre pacientov s cystickou fibrózou - aby lieky KAFTRIO/KALYDECO® boli hradené z verejného zdravotníctva.
7091 Vytvorené: 2024-10-07