Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky

Quoted post

Slavomír Fačkovec

#71 komunikácia s primátorom ...

2013-09-03 21:17

môj mail poslaný poslancovi Gažovi, ten ho preposlal primátorovi:
----- Original Message -----
From:
To:
Sent: Tuesday, September 03, 2013 10:33 AM
Subject: stretnutie s občanmi

> Dobrý deň pán poslanec.
> Ako som sa práve dozvedel, tak pripravujete stretnutie s obyvateľmi
> Soliniek 10.9.2013, teda na druhý deň po tom ako bude mestské
> zastupiteľstvo rozhodovať o takej dôležitej téme ako je parkovanie
> automobilov formou spoplatnenia a najmä spoplatnenia aj návštevníkov
> obyvateľov Soliniek (dokonca na 20rokov!).
> Prečo nie je stretnutie s občanmi PRED zasadaním zastupiteľstva, aby
> ste zistili názory občanov, ktorých zastupujete a tieto názory potom
> prezentovali a presadzovali na mestskom zastupiteľstve???
> Mohli by ste ma prosím informovať, kedy presne (o koľkej hodine) bude
> mestské zastupiteľstvo zasadať a tiež ma prosím informujte o programe
> zastupiteľstva.
> P.S. Neplánujete preložiť termín stretnutia s občanmi na nejaký iný
> termín pred zasadaním zastupiteľstva?
> S pozdravom.
> Slavomír Fačkovec

odpoveď primátora:
Vážený pán Fačkovec,

dostal sa mi na vedomie Váš mail adresovaný pánovi poslancovi Gažovi, takže dovoľte mi uviesť niektoré informácie na pravú mieru.

Septembrové Mestské zastupiteľstvo v Žiline nemá v programe bod týkajúci sa parkovania na sídlisku Solinky. O tomto rokovalo MZ v Žiline v mesiacoch máj a jún 2013 a schválilo podmienky, s ktorými ideme do súťaže na dodávateľa PPP projektu organizovania parkovania na sídlisku Solinky. Veľké stretnutie s občanmi Soliniek na túto tému sa uskutočnilo v mesiaci apríl. Prevažná skupina bola za to, aby sa parkovanie na sídlisku nejako riešilo. Po zhodnotení všetkých možností sa nám ako najlepší javí spôsob regulácie parkovania systémom vydávania rezidentských parkovacích kariet pri vopred určených podmienkach a cene. V prvom rade musíme vybudovať parkovacie miesta, bez toho sa regulácia robiť nedá.
Tomu však musí predchádzať štúdia možného umiestnenia parkovacích miest, projektová dokumentácia vo všetkých stupňoch, schvaľovanie na úradoch, realizácia parkovacích miest, dopravné značenia a samotný systém správy a prevádzky parkovania. Mesto na to svoje zdroje nemá. Preto sme išli cestou riešenia a realizácie parkovania formou PPP projektu – bolo vydané predbežné oznámenie (zverejnené aj v Európskom vestníku), takže šancu na zapojenie sa do súťaže majú všetci záujemcovia, ktorí splnia požadované kritériá.
Chceme ísť do systému regulácie, kde obmedzíme parkovanie aspoň časti firemných vozidiel, dodávok a zavedieme poriadok. Veď pre vlastníka vozidla, ktorý má na sídlisku trvalý pobyt a vlastní jedno vozidlo, nemôže byť problém zaplatiť za parkovaciu kartu 12 € na rok. Samozrejme, za každé ďalšie vozidlo si majiteľ priplatí. Našim zámerom stále je urobiť poriadok v parkovaní tak, aby sa parkovalo iba na parkovacích miestach, nie na detských ihriskách, zeleni, chodníkoch, ktoré sa tým ničia... to isto vidíte aj Vy.

S úctou

Igor Choma
primátor mesta Žilina

môj mail primátorovi:
Vážený pán primátor Igor Choma,

vo Vašom maily píšete, že v apríli sa uskutočnilo "velké" stretnutie s občanmi. Buďte prosím Vás konkrétny pán primátor Choma. Koľko ľudi bolo na tomto "veľkom" stretnutí? Píšete, že "prevažná" čast občanov chcela aby sa parkovanie "nejako" riešilo. Opäť sa Vás pýtam, koľko je to "prevažna" časť občanov. Zároveň Vám musím povedať, že aj ja som za to, aby sa parkovanie na Solinkách riešilo, ale "riešiť" a "riešiť" je rozdiel. Píšete, že "po zhodnotení všetkých možností"... . Ja sa vás preto pýtam aké boli tie "všetky možnosti"? Kde môžem nájsť informáciu o tých "všetkých možnostiach" Áno, parkovacie miesta treba budovať, ja sa ale pýtam, prečo ich nebuduje mesto, ktorému občania mesta platia dane? Prečo majú občania Soliniek povinne platiť nejakej súkromnej spoločnosti? Tá súkromná spoločnosť prinesie na Solinky nejaké iné pozemky? Pretože ak nie, tak na tých istých pozemkoch môže postaviť tie parkovacie plochy aj mesto. Prečo sa chce mesto zbaviť svojej povinnosti voči občanom a preniesť ich na súkromnú firmu? Ako sú v tomto Vašom "systéme parkovania" vyriešení návštevníci Soliniek? Tí si budú musieť za svoju návštevu platiť ešte aj za parkovanie? Napríklad v 2. a 3. zóne, teda skoro v centre mesta, je na miestach s parkovacími automatmi cez týždeň po 18:00 do 7:00 a v sobotu od 12:00 a celú nedeľu parkovanie ZADARMO! A na okraji mesta bude spoplatnené nonstop? To je čo za logika?
Je pravda, že mesto týmto "riešením" dokonca zvýši zamestnanosť, veď prijme nových mestských policajtov a za šikanovanie si ich ešte aj budeme platiť.
V tomto Vašom maily ste veľmi rýchlo prešli iba na riešeni formou PPP s rezidentskými kartami a ďalej rozvíjali a obhajovali iba tento projekt.
V médiách som zachytil Vaše vyjadrenie, že v prípade ak sa takýto systém osvedčí, tak bude zavedený aj na Vlčincoch a Hájiku, ALE NIKDE STE NEPOVEDALI, ČO BUDE S PARKOVANÍM NA SOLINKÁCH, AK SA TEN SYSTÉM NA SOLINKÁCH NEOSVEDČÍ, keďže chcete zmluvu podpísať na 20 rokov. Tak sa Vás teda pýtam, čo bude v takom prípade?
Podľa môjho názoru tento projekt (PPP) prinesie iba ďalšie nové problémy. Celý problém s parkovaním na Solinkách treba znova otvoriť a riešiť diskusiou s občanmi, ktorí budú včas informovaní o mieste a čase konania diskusie.
Na záver ešte dodávam, že ak sa raz niečo spoplatní, tak poplatok sa bude už iba zvyšovať a NIKDY NIKTO TEN POPLATOK NEZRUŠÍ.
Načo teda platím mestu dane?

S úctou
občan-volič Slavomír Fačkovec

Replies

Znechutený Žilinčan

#76 Re: komunikácia s primátorom ...

2013-09-04 02:09:39

Vážený pán primátor Choma, poslanci mestského zastupiteľstva,

takto si Vážite svojích voličov? Všetko len spoplatniť, zrušiť zľavy, zvýšiť dane, poplatky?

Kde sú tie sľuby čo ste sľubovali pred voľbami?