Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Petícia proti zavedeniu plateného parkovania na sídlisku Solinky.

Neinformovaný občan

#51 Re: Re: iba tak narýchlo ...

2013-09-03 09:10

#46: Mirec - Re: iba tak narýchlo ... 

Prečo až 10.9. keď hlasovanie na mestskom zastupiteľstve je 9.9. - nie je to zámer.?

A prečo ste páni poslanci pred hlasovaním o takej závažnej veci nezvolali iniciatívne

stretnutie s občanmi Soliniek ????

Altar

#52 Peticia

2013-09-03 09:46

Čo s touto petíciou? Pôjde ju autor zaniesť na mesto alebo čo s ňou bude ďalej po podpisoch?
Solinkar

#53 Re: Re: Re: iba tak narýchlo ...

2013-09-03 10:26

#51: Neinformovaný občan - Re: Re: iba tak narýchlo ...

Tieto otazky treba adresovat "nasim" poslancom za obvod Solinky. Toto zial nie je iniciativa tychto poslancov. Tu su ich kontakty:

Jozef Badžgoň   predseda     jozef.badzgon@zilina-solinky.sk
Mgr .Ladislav Čellár                 ladislav.cellar@zilina-solinky.sk  ,     info@cellar.eu
MUDr. Jozef Hudcovský       jozef.hudcovsky@zilina-solinky.sk  ,     jozef.hudcovsky@gmail.com
Jaroslav Gažo                         jaroslav.gazo@zilina-solinky.sk  ,     jaro@arzen.sk
Radoslav Židek                      radoslav.zidek@zilina-solinky.sk  ,    radoktm@gmail.com

P.S.

Mas pravdu, je to maximalna drzost, arogancia a pohrdanie obcanmi - volicmi, urobit stretnutie s obcanmi PO rozhodnuti.

Slavomír Fačkovec

#54 Re: Peticia

2013-09-03 10:43

#52: Altar - Peticia

Ja ako organizátor petície plánujem túto internetovú petíciu vytlačiť (priebežný stav) a odovzdať na mestskom úrade spolu s podpísanou petíciou na papierových hárkoch v piatok 6.9.2013, pričom NEBUDEM UKONČOVAŤ petíciu.
Okrem toho chcem mailom osloviť primátora a všetkých mestských poslancov a informovať ich o internetovej petícii s tým, aby hľadali iné riešenia problémov s parkovaním na Solinkách.

Ak by mal niekto záujem podpísať papierový petičný hárok a pridať podpisy ďalších záujemcov, môžem zaslať tlačivo mailom.

kontakt: parkovaniesolinky@centrum.sk

nespokojný občan

#55 Parkovanie

2013-09-03 10:43

Vážení občania Soliniek, dnes by malo byť stretnutie s poslancami MU za Solinky. Vybrali sme si takých ľudí, ktorí más asi nereprezentujú. Napr. pán Gažo-Umelec, pán olympionik, ktorého akurát zaujíma biznis v oblacti CVC. Dnes si môžete s týmito poslancami vydiskutovať koho vlastne zastupujú !!!!
Prečo MU Žilina nezačalo s týmto projektom na sídlisku Vlčince ?????
Celý projekt smeruje k tomu, že obmedzia sa naše ústavné práva rozhodnutím pseudo zástupcov za mesto Žilina. kde budú smerovať peniaze za " parkovné " do súkromných rúk tzv. investora, tak ako je to doteraz s tzv. Žilinskou parkovacou spol.
Ctihodný Občan

#56 Zvýšená pozornosť!!!

2013-09-03 11:15

Prosím podpísať čo najskôr, pretože posranci mestského zastupiteľstva budú o spoplatnení parazitovať už 9.Septembra 2013

Nenažratí paraziti mesta Žilina už vyplodili (26.Augusta 2013) predbežné oznámenie o verejnom obstarávaní „Vybudovanie, správa a prevádzka paskovísk na sídlisku Solinky v Žiline formou PPP projektu“ na dobu prevádzkovania 20 rokov!!!

TENTO NÁDOR TREBA VYREZAŤ
HNEĎ NA ZAČIATKU !!!

Toto ako aj dalšie nezmyselné poplatky ktoré tu nikdy neboli sú len výsledok „hospodárenia“ bývalého megazlodeja Slotu a spol.výsmech nám občanom,viď video: http://www.youtube.com/watch?v=sOH5kAjzZJM&feature=related
My hrdí Žilinčania predsa nebudeme financovať a niesť zodpovednosť za toto prasa čo rozkradlo celú mestskú kasu!
Dravec

#57 Platenie za parkovanie Žilina - Solinky

2013-09-03 12:47

Nespokojnosť s krokmi primátora Žiliny na spoplatnenie parkovania je možné vyjadriť aj petíciou v písomnej forme za odvolanie primátora z funkcie. Ako sme ho zvolili, tak ho môžeme i odvolať. Solinky majú okolo 20 000 obyvateľov. Solinky boli mohli byť ako samosprávny celok, napr. Bratislava Staré mesto. Musela by sa vyriešiť doprava, odvoz komunálneho odpadu a ešte pár vecí. Nebolo by to v začiatku jednoduché, ale treba aj takýto hlas, aby si uvedomili na radnici, že s nami, obyvateľmi sídliska Žilina - Solinky nebudú zaobchádzať ako so stádom poslušných oviec. Prázdnu pokladnicu mesta to nenaplní. Priživia sa na tom zas nejaké iné pijavice v inom politickom tričku.Stretnime sa a uskutočnime protestný pochod mestom s ukončením pred radnicou. Za účasti médii. Treba tento problém medializovať.
neorázne na... občan

#58 Pánovi Čellárovi

2013-09-03 12:53

Videl som Váš koment tu, preto poprosím o nasledovné odpovede, lebo nikto nevie, kde sa s Vami dá oficiálne pred hlasovaním stretnúť:
Aké stanovisko chcete zaujať 9.9. k danému problému?
Ako vôbec reprezentujete občanov vášho volebného obvodu, keď ani nemáte čas sa s nimi stretnúť pred hlasovaním a pýtať sa na ich názor?
Prečo chce niekto robiť pokus na 20 rokov? Pokus je na 1 - 2 roky, ale nie na 20....
Myslíte si, že po natentovaní obyvateľov soliniek sa skúsi tento pokus aj na hájiku, hlinách a vlčincoch?
Myslíte si, že podnikatelia budú platiť dane tomuto mestu, ktoré im nič nedáva a len berie a ešte ma aj obmedzuje?
Máte vôbec predstavu o koľko sa zlepší parkovanie a koľko parkovacích miest sa vytvorí po zavedení parkovaného? (osobne si myslím, že nemáte ani potuchy o probléme, navyše keď Vy budete mať parkovné ako poslanec zdarma)
....
Slavomír Fačkovec

#59 odpoveď poslanca na môj mail

2013-09-03 13:12

Pridávam sem môj mail poslaný dnes všetkým "našim" poslancom a odpoveď pána poslanca Jara Gaža:

10.3.2013  10:33
Dobrý deň pán poslanec.
Ako som sa práve dozvedel, tak pripravujete stretnutie s obyvateľmi Soliniek 10.9.2013, teda na druhý deň po tom ako bude mestské zastupiteľstvo rozhodovať o takej dôležitej téme ako je parkovanie automobilov formou spoplatnenia a najmä spoplatnenia aj návštevníkov obyvateľov Soliniek (dokonca na 20rokov!).
Prečo nie je stretnutie s občanmi PRED zasadaním zastupiteľstva, aby ste zistili názory občanov, ktorých zastupujete a tieto názory potom prezentovali a presadzovali na mestskom zastupiteľstve???
Mohli by ste ma prosím informovať, kedy presne (o koľkej hodine) bude mestské zastupiteľstvo zasadať a tiež ma prosím informujte o programe zastupiteľstva.
P.S. Neplánujete preložiť termín stretnutia s občanmi na nejaký iný termín pred zasadaním zastupiteľstva?
S pozdravom.
Slavomír Fačkovec

10.3.2013  14:20
Pekný deň.
Vážený pán Fačkovec.
Momentálne je stav taký, že je všetko v štádiu debaty,skúmania a návrhov,
ako má vyzerať budúcnosť parkovania na Solinkách. Nič sa nejde ohľadne
parkovania schvaľovať na zastupiteľstve 9.9.
Váš mail posielam primátorovi mesta aby Vám kompetentne bola poskytnutá
odpoveď.
Stretnutie bolo preložené z dôvodov pracovnej vyťaženosti poslancov. Ak máte
podnety k riešeniu problémov s parkovaním, budem rád ak ich predložíte.
Teším sa na stretnutie 10.9.
S úctou Gažo

Hosť

#60 Re: Parkovné

2013-09-03 13:14

#4: Altar - Parkovné

to miesto garantovane nebudes mat

Hosť

2013-09-03 15:02

Vy ste boli doteraz na zimnom spanku? Ake schvalovanie cakate na 9.9 ked zakladne veci ohladom parkovania - teda podmienky, pocet novych parkovacich miest a navrh cien boli schvalene uz na jar! Bolo to aj v novinach. Inak program zasadnutia je aj na stranke zilina.sk - vpravo klik na pozvanky a program zasadnuti.

Pokial mozem pridat svoj nazor, ovela viac ako to ze dojde k spoplatneniu ma trapi, ze tento krok moze napadnut Trabbelssieho parkovacia spolocnost - podla nejakej zmluvy este z cias Janciho S. a to by nas este len vyslo draho. Cize prvy krok ma byt - dohodnut sa s parkovackou na vynimke a az potom riesit ci spoplatnit, kolko ako a pod. Myslim si ze 2., 3., 4.atd auto by malo byt KAZDOPADNE spoplatnene aj na inych sidliskach (z toho financovat nove miesta) a dodavky typu stahovaci, dorucovacia sluzba, nabytok atd. by mali vylucit uplne. Ale otazne ci taketo vylucovacky vobec umoznuje zakon.
Ctihodný Občan

#62 Re: Re: Re: Re: iba tak narýchlo ...

2013-09-03 16:14

krabat

#63 Spoplatnenie ludom nic nevyriesi

2013-09-03 16:50

pretoze:
1.) Namaluju ciary, kde sa moze parkovat a preto ubudne velke mnozstvo neoficialnych parkovacich miest, tam budu davat papuce a odtahovat auta! (chodniky, krizovatky, rozne ine nase finty ako natlacit o par aut viacej)
2.) Dorobia(=zoficialnia) zopar parkovacich miest, ale bude ich tolko, kolko ubudne v kroku 1? Pochybujem!
3.) Zopar aut zo sidliska ubudne, ale mesiac po spoplatneni bude parkovisko pri Metre take natrieskane, ze Metro zavedie rampy a zase len pribudne mnozstvo aut na sidlisku, ktore predtym parkovali tam!
4.) Pride mi navsteva na vikend a da za parkovanie 20€?!
5.) Samozrejme sa zrazu najde dalsia varka vychytralych invalidov, ktori si "vybavia" miestecko rovno pred vchodom!
6.) Nejde tu o ludi, ale o ksefty a vrecka niekoho ineho!

Hosť

2013-09-03 16:51

Ak nám chcete spoplatniť parkovné a nebudeme mať kde parkovať tak môžte čakať samé sťažnosti !!!
kkk

2013-09-03 17:49

Su to smradi a tunelari nasich penazi

Hosť

#66 Re: Re: Re: Parkovné

2013-09-03 18:27

#43: Altar - Re: Re: Parkovné

Nie pred METRO, ale do firmy. Alebo nemáš na parkovacie miesta? A k tej zmene ústavy. A prečo nie len jedno auto? Aj tak si svoju riť môžeš naraz voziť len v jednom. I...t.

Slavomír Fačkovec

#67 Re:

2013-09-03 18:41

#61: -

áno program zasadnutia tam už je, ale zverejnený je iba od dnes (pozri dátum!) - keď som dnes žiadal poslancov za Solinky o zaslanie programu, tak pán poslanec Gažo mi tento program neposlal (asi ho tiež nemal) a môj mail preposlal pánovi primátorovi.
Kto sa koho pýtal na jar na riešenie parkovania formou spoplatnenia? Pokiaľ nie je nič podpísané, tak sa to dá zastaviť.
A pán Trabbelssie by nikdy nemohol napadnúť to, keď sa parkovanie bude riešiť inak ako spoplatnením a rezidentskými kartami!
Pokiaľ by som ja vedel, že niečo také (napr. uzatvorenie prenájmu a pod.) môže Trabbelssie napadnúť, už by som o takom riešení ani neuvažoval, aby som predišiel možným sankciám v budúcnosti!
A ešte k tej poznámke (Vy ste boli doteraz na zimnom spanku?) - neboli, ale zrejme tak ako ja, tak aj iní čakali, že niekto príde s podobnou iniciatívou ako som nakoniec (ale predsa) prišiel ja.
Ako ste prispeli k zabráneniu takéhoto nezmyslu (napr. návšteva na okraji mesta bude musieť platiť za parkovanie) Vy?

Na záver pre info, prečo som začal petičnú akciu teraz, keď aj tak sa to vraj nebude 9.9.2013 prejednávať (program zverejnili až 3.9.2013) pridávam info zo6.5.2013:

Žilinský primátor predpokladá, že návrh na schválenie podmienok PPP projektu by mohol ísť na rokovanie do septembrového zastupiteľstva. „Pretože isto budem chcieť, aby to bolo schválené v zastupiteľstve. Verejné obstarávanie a všetko, čo s tým súvisí môže trvať nejaké 3 mesiace. Tak, aby sme pripravili budovanie parkoviska najneskôr od jari budúceho roku,“ uzatvoril Choma. linka: http://www.news.sk/rss/link/2013/05/1449132/zilina-na-sidlisku-solinky-pribudnu-parkovacie-domy/

Keby to bolo podľa poslanca Dušana Maňáka, tak teraz nemáme problém (ten istý zdroj), lebo by sme koncepciu pripomienkovali pred schválením:

Poslanec MZ Dušan Maňák upozornil, že koncepcia by sa mala na sídlisku Solinky realizovať v zmysle štúdie z roku 2008. „Preto by som chcel, aby si ju súčasní poslanci osvojili cez komisie a aby prešla verejnou diskusiou. Aby to bola koncepcia, ktorú budú môcť pripomienkovať občania na sídlisku. A potom by som bol za to, nech sa na základe takejto koncepcie vypíše súťaž na PPP projekt,“ dodal Maňák.

solinkarka -Zuzana

#68 Re: info od organizátora petície

2013-09-03 19:17

#19: Slavomír Fačkovec - info od organizátora petície

Ďakujem panu Fačkovcovi, že dokazal svoju myšlienku formou petície šíriť dalej a dal tak podnet nám všetkym žilinčanom.

Aj mne ide o princíp, prečo mesto nerobí niečo pre nás občanov, ved mu platíme nemalé dane.

Uvediem príklad z dvoch Slovenských miest, kde každý pristupoval k parkoviskam na sídlisku ináč.

TRNAVA    -    pochopila princíp mesto  občanom  a pri zriadení fabriky PEGUEOT získané peniaze

od velkeho investora použila na dobudovanie parkovísk na sídliskach a tiež výsadbu zelene + rôzne skrášlovacie

úpravy(chodníky, kruhove objazdy....)   parkovanie sa skvalitnilo aj bez poplatkov, vdaka správnemu postupu  mesta

BRATISLAVA -   nepochopila princíp mesto občanom  a  začala predávať parkovacie miesta na sídliskach....výsledok...

dnes je obrovský problem zaparkovať len tak bez zaplatenia mestu na bratislavských sídliskach.....hrôza !!! Nevybudovalo sa nič, len sa spoplatnilo.

Spoplatnenie parkovného problém nevyrieši len ho zhorší a to by sme si mali uvedomiť všetci !!!! Lebo nie je tolko parkovacích miest, ktoré by si chcel kúpiť každy vlastník  motorového  vozidla !!!!

solinkarka -Zuzana

#69 Re: Platenie za parkovanie Žilina - Solinky

2013-09-03 19:32

#57: Dravec - Platenie za parkovanie Žilina - Solinky

Som za  medializáciu a pochod mestom

momentálne solinkár

#70 Spoločným úsilím za lepšie zajtrajšky

2013-09-03 20:29

V minulosti, či cez nás prebehli Turci, Nemci, alebo Rusi, my sme vždy len mávali. Teraz sa Žilinou preženie košická firma Rikardo Raschi, ktorá už dopredu vyhrala, alebo vyhrá na 20 rokov naše príspevky za parkovanie./info privial vietor v meste/ Pripravte si mávatká, hlavne tí, čo sú za spoplatnenie parkovania, vystrčte sa spoza záclon a majte dobrý pocit. Alebo iné mávatká a 9.9.2013 hurá na mestské zastupiteľstvo.
Slavomír Fačkovec

#71 komunikácia s primátorom ...

2013-09-03 21:17

môj mail poslaný poslancovi Gažovi, ten ho preposlal primátorovi:
----- Original Message -----
From:
To:
Sent: Tuesday, September 03, 2013 10:33 AM
Subject: stretnutie s občanmi

> Dobrý deň pán poslanec.
> Ako som sa práve dozvedel, tak pripravujete stretnutie s obyvateľmi
> Soliniek 10.9.2013, teda na druhý deň po tom ako bude mestské
> zastupiteľstvo rozhodovať o takej dôležitej téme ako je parkovanie
> automobilov formou spoplatnenia a najmä spoplatnenia aj návštevníkov
> obyvateľov Soliniek (dokonca na 20rokov!).
> Prečo nie je stretnutie s občanmi PRED zasadaním zastupiteľstva, aby
> ste zistili názory občanov, ktorých zastupujete a tieto názory potom
> prezentovali a presadzovali na mestskom zastupiteľstve???
> Mohli by ste ma prosím informovať, kedy presne (o koľkej hodine) bude
> mestské zastupiteľstvo zasadať a tiež ma prosím informujte o programe
> zastupiteľstva.
> P.S. Neplánujete preložiť termín stretnutia s občanmi na nejaký iný
> termín pred zasadaním zastupiteľstva?
> S pozdravom.
> Slavomír Fačkovec

odpoveď primátora:
Vážený pán Fačkovec,

dostal sa mi na vedomie Váš mail adresovaný pánovi poslancovi Gažovi, takže dovoľte mi uviesť niektoré informácie na pravú mieru.

Septembrové Mestské zastupiteľstvo v Žiline nemá v programe bod týkajúci sa parkovania na sídlisku Solinky. O tomto rokovalo MZ v Žiline v mesiacoch máj a jún 2013 a schválilo podmienky, s ktorými ideme do súťaže na dodávateľa PPP projektu organizovania parkovania na sídlisku Solinky. Veľké stretnutie s občanmi Soliniek na túto tému sa uskutočnilo v mesiaci apríl. Prevažná skupina bola za to, aby sa parkovanie na sídlisku nejako riešilo. Po zhodnotení všetkých možností sa nám ako najlepší javí spôsob regulácie parkovania systémom vydávania rezidentských parkovacích kariet pri vopred určených podmienkach a cene. V prvom rade musíme vybudovať parkovacie miesta, bez toho sa regulácia robiť nedá.
Tomu však musí predchádzať štúdia možného umiestnenia parkovacích miest, projektová dokumentácia vo všetkých stupňoch, schvaľovanie na úradoch, realizácia parkovacích miest, dopravné značenia a samotný systém správy a prevádzky parkovania. Mesto na to svoje zdroje nemá. Preto sme išli cestou riešenia a realizácie parkovania formou PPP projektu – bolo vydané predbežné oznámenie (zverejnené aj v Európskom vestníku), takže šancu na zapojenie sa do súťaže majú všetci záujemcovia, ktorí splnia požadované kritériá.
Chceme ísť do systému regulácie, kde obmedzíme parkovanie aspoň časti firemných vozidiel, dodávok a zavedieme poriadok. Veď pre vlastníka vozidla, ktorý má na sídlisku trvalý pobyt a vlastní jedno vozidlo, nemôže byť problém zaplatiť za parkovaciu kartu 12 € na rok. Samozrejme, za každé ďalšie vozidlo si majiteľ priplatí. Našim zámerom stále je urobiť poriadok v parkovaní tak, aby sa parkovalo iba na parkovacích miestach, nie na detských ihriskách, zeleni, chodníkoch, ktoré sa tým ničia... to isto vidíte aj Vy.

S úctou

Igor Choma
primátor mesta Žilina

môj mail primátorovi:
Vážený pán primátor Igor Choma,

vo Vašom maily píšete, že v apríli sa uskutočnilo "velké" stretnutie s občanmi. Buďte prosím Vás konkrétny pán primátor Choma. Koľko ľudi bolo na tomto "veľkom" stretnutí? Píšete, že "prevažná" čast občanov chcela aby sa parkovanie "nejako" riešilo. Opäť sa Vás pýtam, koľko je to "prevažna" časť občanov. Zároveň Vám musím povedať, že aj ja som za to, aby sa parkovanie na Solinkách riešilo, ale "riešiť" a "riešiť" je rozdiel. Píšete, že "po zhodnotení všetkých možností"... . Ja sa vás preto pýtam aké boli tie "všetky možnosti"? Kde môžem nájsť informáciu o tých "všetkých možnostiach" Áno, parkovacie miesta treba budovať, ja sa ale pýtam, prečo ich nebuduje mesto, ktorému občania mesta platia dane? Prečo majú občania Soliniek povinne platiť nejakej súkromnej spoločnosti? Tá súkromná spoločnosť prinesie na Solinky nejaké iné pozemky? Pretože ak nie, tak na tých istých pozemkoch môže postaviť tie parkovacie plochy aj mesto. Prečo sa chce mesto zbaviť svojej povinnosti voči občanom a preniesť ich na súkromnú firmu? Ako sú v tomto Vašom "systéme parkovania" vyriešení návštevníci Soliniek? Tí si budú musieť za svoju návštevu platiť ešte aj za parkovanie? Napríklad v 2. a 3. zóne, teda skoro v centre mesta, je na miestach s parkovacími automatmi cez týždeň po 18:00 do 7:00 a v sobotu od 12:00 a celú nedeľu parkovanie ZADARMO! A na okraji mesta bude spoplatnené nonstop? To je čo za logika?
Je pravda, že mesto týmto "riešením" dokonca zvýši zamestnanosť, veď prijme nových mestských policajtov a za šikanovanie si ich ešte aj budeme platiť.
V tomto Vašom maily ste veľmi rýchlo prešli iba na riešeni formou PPP s rezidentskými kartami a ďalej rozvíjali a obhajovali iba tento projekt.
V médiách som zachytil Vaše vyjadrenie, že v prípade ak sa takýto systém osvedčí, tak bude zavedený aj na Vlčincoch a Hájiku, ALE NIKDE STE NEPOVEDALI, ČO BUDE S PARKOVANÍM NA SOLINKÁCH, AK SA TEN SYSTÉM NA SOLINKÁCH NEOSVEDČÍ, keďže chcete zmluvu podpísať na 20 rokov. Tak sa Vás teda pýtam, čo bude v takom prípade?
Podľa môjho názoru tento projekt (PPP) prinesie iba ďalšie nové problémy. Celý problém s parkovaním na Solinkách treba znova otvoriť a riešiť diskusiou s občanmi, ktorí budú včas informovaní o mieste a čase konania diskusie.
Na záver ešte dodávam, že ak sa raz niečo spoplatní, tak poplatok sa bude už iba zvyšovať a NIKDY NIKTO TEN POPLATOK NEZRUŠÍ.
Načo teda platím mestu dane?

S úctou
občan-volič Slavomír Fačkovec

Žilinčanka v Londýne!
Hosť

2013-09-03 21:32

Čo sa to deje?? To o chvíľu budeme platiť aj za pobyt na "čerstvom" vzduchu takýmto tempom??

mn

2013-09-03 21:57

Ešte že si pán primátor založil sro ktorej budete platit krása
Martin-Solinkar

#74 Re: info od organizátora petície

2013-09-03 22:28

#19: Slavomír Fačkovec - info od organizátora petície

Zdravim vas pan Fackovec.Fandim vam a dufam,ze sa to spoplatnenie podari spolocnimi silami zastavit.Ako ste uz spominali 12 eur rocne nikoho nezrujnuje,ale ide o  princip,ze sa aj tak nic nevyriesi a pojazdni navstevnici nas domacich solinkarov budu za navstevu penazne potrestany.

Fakt s touto aroganciou statnej ale aj verejnej spravy na ktoru mame dosah,treba uz konecne nieco robit!Ludia zobudme sa !Ved sme este svojpravny! Este raz vdaka.

Zajo

#75 Re: Re: Re:

2013-09-03 23:00

#9: Peter - Re: Re:

Ty magor bodaj by ti spoplatnili tych tvojich 13 zhrdzavenych bučor co ti možno stoja na vrakoviskach ty dilino