Vyhlásenie Petra Porošenka za "personu non grata".

Quoted post

Hosť

2014-07-23 22:28

toto oznamenie si treba pred podpisom precitat, ako zaujimavy prispevok autora peticie venovany odporcom peticie. toto oznamenie samotne ma presvedcilo o "kredibilite" autora a povedal by som celej tejto peticie podlozenej informaciami zo zdrojov prinajlepsom pofidernych.

v skratke:

bod 1 - autor tu obhajuje utok varsavskej zmluvy na ceskoslovensko tym, ze to tak bolo lepsie pre "nas" ("nas" nie je definovane) a pre udrzanie nespecifikovanych hodnot az do 1989, kedy nam tieto hodnoty pokazil americky vplyv. mozno by sme tieto hodnoty mohli specifikovat: verejne kradnutie, korupcia, popravy opozicie po vykonstruovanych procesoch, alebo vezenie kvoli nazorom, ekonomicka samovrazda krajiny, politicky rezim jednej strany... uz len pre tento bod som sa peticiu rozhodol nepodpisat, podobne nazory sa mi zdaju nebezpecne.

bod 2 - motivacia - obhajoba putina a ruska, ktore sa musi iba branit proti zlej velmoci usa a nato (pripominam ze slovensko je clenom a ze nato potrebuje jednohlasne rozhodnutie vsetkych clenov ak chce odsuhlasit nejaku akciu, kdezto putin je len jeden). putin a ruska zahranicna politika, ktora ako jedina na celom svete nie je motivovana zabezpecenim strategickych surovin... a posledny postreh mozno by si autor mal nastudovat, ake zasahy robil a robi putin proti svojmu vlastnemu obyvatelstvu a mozno o par dni vznikne nova peticia.

bod 3 - rusko malo svoje zakladne na kryme legalne a "iba" hajilo svoje zaujmy. suhlasim, ze ich drzalo legalne na zvrchovanom uzemi ukrajiny do momentu, ked anektovalu krym. nemyslim si, ze by moznost anektovania krymu bol dodatok najomnej zmluvy, a koniec-koncov porosenko tiez haji uzemnu celistvost a zaujmy ukrajiny, nie?

bod 4 - je zarazajuce, ako autor tejto peticie na jednej strane dokaze bez kritickeho testu prijat informaciu o bombardovani ukrajinskeho civilneho obyvatelstva vlastnym letectvom dostupnu na strankach, ktore by som s velkou davkou eufemizmu nazval iba zaujate, pretoze som sa chcel vyhnut slovam ako propaganda a pod.; a na druhej strane nedokaze prijat informaciu (rovnako dostupnu na internete, aj ked iba na strankach svetovej tlace) o zodpovednych za zostrelenie lietadla a smrt skoro 300 ludi.

bod 5 - 40 rokov totality by z rusofilstva mohlo vyliecit kazdeho. z racionalneho hladiska by som dodal, ze idealisticke nazory tipu "hlasenie sa k slovanstvu" - taketo nazory zastavali sturovci a dnes su zastarale a nikam nevedu. nehovoriac o tom, ze ukrajinci su tiez slovania, tak o com to cele je?

ach jaj

Replies

Miror

#95 Re:

2014-07-24 15:17:59

#88: -

Dobrý deň,

som celkom rád, že sa objavila Vaša reakcia na moje oznámenie „Pre odporcov petície“, lebo je v nej cítiť aj  snaha o objektívne posúdenie situácie a mojich vyjadrení a nie iba vulgarizmy, ktoré sa – žiaľ – objavujú v oboch „táboroch“.

Máte pravdu v tom, že je problém nájsť zdroje  ktoré informujú o situácii na Ukrajine objektívne. Informácie,  prakticky so všetkých  dostupných médií, sú tendenčné a je veľký problém zorientovať sa v záplave „zaručených správ“.

Vy ste na základe, pravdepodobne takmer tých istých zdrojov, dospel k opačnému názoru ako  ja.

To je však iba dôkazom toho, že všetci – bez ohľadu na to koho a čoho sme zástancami – sme zámerne „informovaní“ tak, aby  sme pochybovali niekedy aj o tom čo vidíme na vlastné oči a počujeme na vlastné uši.

Zažil som však na vlastnej koži – nie len ako dieťa – ako fungoval komunistický režim, zažil som na vlastnej koži ako vedela „spríjemniť“  život ŠTB, fungoval som pár rokov v ZSSR ako technik a samozrejme prežíval som všetky zmeny od roku 1989.

Informácie som sa snažil čerpať nie iba z TOP – iek ale samozrejme aj z ostatných médií a pochopiteľne aj z Ruských zdrojov a od ľudí ktorí na Ukrajine v poslednom období boli, alebo tam majú priateľov či rodinu. V mojom „oznámení“ som sa teda snažil uplatniť osobnú skúsenosť s dostupnými informáciami.

Dianie na Ukrajine – a vôbec v Európe a skutky Európskej únie, USA, Ukrajiny aj Ruska  sa ma dotýkajú tak ako všetkých ostatných a preto netvrdím – a ani som netvrdil – že v mojom oznámení sa neobjavili aj emotívne prvky zaváňajúce subjektivitou. Nie som profesionálny novinár a každý si môže  môj príspevok vysvetliť ako chce – tak ako ste to urobil Vy.

Ale k veci:

1. 1. „Invázia“ vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968

V žiadnom prípade nebolo mojim cieľom obhajovať tento akt a ani  v mojom príspevku nespomínam, že to pokladám za správne. Iba konštatujem, čo sa zmenilo po roku 1989 a že tieto zmeny by boli prišli s najväčšou pravdepodobnosťou už po roku 1968.

Hodnoty, o ktorých tvrdíte, že nie sú vyšpecifikované a ktoré priniesol americký vplyv, sú v mojom príspevku pomenované:

-          stav ekonomiky SR – máte pocit že je  poriadku? Je to na dlhšiu debatu, ale ja a predpokladám, že  nezanedbateľná časť obyvateľov SR určite spokojná nie je.

-          potravinová bezpečnosť a sebestačnosť – máte pocit že pred rokom 1989 boli nekvalitné potraviny a že Slovensko, respektíve Československo, nebolo sebestačné? Nechcem to podrobne rozvádzať, ale viem čo som kupoval vtedy a čo kupujem teraz a to torzo poľnohospodárskej výroby čo máme teraz sa nedá s tým čo sme mali pred rokom 1989 porovnávať.

-          obranyschopnosť – viem, že ozbrojené sily do roku 1989, respektíve 1993, fungovali na inom princípe a inej ideológii a bolo im veľa čo vytýkať. Ale mali k dispozícii živú silu a techniku, vrátene tomu zodpovedajúcej logistiky. ...máte prehľad o tom čo majú Ozbrojené sily SR k dispozícii dnes?

-          priemysel – to snáď ani nepotrebuje komentár. Máte prehľad o tom aké a koľko fabrík a rôznych výrobných závodov bolo „sprivatizovaných“ a dnes už neexistujú – bez náhrady?  Nové logistické parky a automobilky, vybudované na najúrodnejšej pôde, z ktorých pravdepodobne o pár rokov môžu ostať len prázdne haly, ani zďaleka nemôžu nahradiť priemysel, ktorý tu bol.

-          systém sociálneho zabezpečenia – starí a chorí ľudia na ulici bez pomoci, napriek tomu, že celý život odvádzali štátu časť svojho príjmu práve preto aby v starobe neskončili chorí na ulici alebo na hranici chudoby

To je dnešná realita ... a to je len zlomok z problematiky...

Neviem v ktorom štáte žijete, alebo ste žil a aký je váš vek, ale ak ste sa snažil

vyšpecifikovať mnou „nešpecifikované  hodnoty až do 1989, kedy nám tieto hodnoty pokazil americký vplyv“ a špecifikujete ich ako: „ verejné kradnutie, korupcia, popravy opozície po vykonštruovaných procesoch, alebo vezenie kvôli názorom, ekonomická samovražda krajiny, politicky režim jednej strany“, tak vám vôbec nerozumiem – a pravdepodobne nebudem sám...

Je pravda, že v minulom režime existovali aj politické procesy (hlavne v 50 – tych

rokoch), že sa verejne kradlo (hlavne vrecká s cementom), že boli väznení ľudia s iným názorom atď. ...

Ale máte snáď dojem, že od roku 1989 sa už nekradne...?, ...že už neexistuje korupcia...?, ...že ľudia s „iným“ názorom sú bez problémov...?, ...máte pocit že existuje nejaká ozajstná opozícia...?, ...máte pocit, že Slovensko je ekonomický tiger...? Ak odpovedáte, že áno, tak ste mimozemšťan.

Všetky spomenuté nešváry  existujú aj po roku 1989, avšak fungujú na oveľa  sofistikovanejších  princípoch.

A – bohužiaľ - aj teraz je tu vláda jednej strany a táto strana je oveľa bezohľadnejšia a nebezpečnejšia  ako bol komunistický režim. Je to strana peňazí novodobých zbohatlíkov (česť výnimkám) a oligarchov tváriacich sa ako celebrity, ktorí už predali aj Vás a Vaše deti a vnukov.

Vy nepoznáte vo svojom okolí rodinu, ktorá žije na hranici chudoby...?, ...nemáte vo svojom okolí rodinu ktorú šikanuje exekútor po 10 rokoch za 10 € z ktorých dnes 1000 €...?, ...vy ste ešte nepočul o ekonomicky motivovaných samovraždách konkrétnych ľudí...? ...vy ste ešte nepočul o prepadoch, lúpežiach, vraždách pre pár €?, ...vy nevidíte, že tzv. celebrity vytvorené šoubiznisom z večera do rána, ktoré  – okrem pochybného príkladu pre ostatnú mládež – nič nevytvárajú, žijú v bohatstve a vlastnými rukami pracujúci živnostník živorí...?, ...vy ste nepočul o megakauzách za milióny €, ktoré sa roky vyšetrujú, ale ešte nikto nebol potrestaný...?, ...vy ste nepočul o demonštrantoch, ktorí napr. pred NR SR vyjadrovali  „iný“ názor a boli napadnutí políciou a zadržaní – niektorí prišli o prácu...?

Ak ste o tomto nepočul, alebo to schvaľujete, tak niečo nie je v poriadku...

Toto pred rokom 1989 nebolo a preto si myslím, že ak by nebola invázia vojsk v roku 1968, tak spomenuté „vymoženosti“ by sme tu mali o 20 rokov skôr

1. 2. Motivácia

Máte pravdu, že obhajujem Putina. Jeho morálne kvality nepoznám, ale jeho

súčasná politika sa mi javí ako racionálna. Nie som politický analytik (ani vy) a moje oznámenie malo byť skôr informáciu pre „odporcov petície“ o tom čo viedlo signatárov petície k jej podpore, pretože zo strany odporcov petície sa objavovali hlavne ničím nepodložené nadávky, čo samozrejme vyvolávalo reakciu aj na opačnej strane – to nevedie samozrejme k ničomu. A v podstate myslím, že môj príspevok svoj účel splnil – Vaša korektná reakcia a pár ďalších  sú toho dôkazom.

Ruská  politika je samozrejme tiež motivovaná aj zabezpečením strategických surovín – rozdiel je v tom, že Rusko si chce  svoje zdroje udržať a chce si udržať aj právo o nich rozhodovať – čo sa prejavilo aj v zintenzívnených stretnutiach krajín BRICS a podpis zmluvy s Čínou na dodávky plynu, ako jedna z  reakcií na sankcie voči Rusku.

Kolektívne rozhodovanie v štruktúrach NATO ešte neznamená, že tieto rozhodnutia sú správne, a naopak ak rozhoduje Putin sám neznamená to automaticky, že sa musí jednať o rozhodnutia nesprávne. A pre úplnosť: rozhodovanie NATO nie až tak celkom kolektívne a Putinove rozhodnutia tiež nie sú úplne samostatné.

Či sú USA dobrá alebo zlá veľmoc nech si urobí názor každý sám. Nie je problém zistiť koľko má NATO (USA) po svete základní, koľko základní pribudlo a kde za posledných 25 rokov – a prečo vznikli. To isté sa dá zistiť o Rusku.

Dá sa spočítať kde všade  tiekla alebo tečie krv a sú pri tom štáty NATO na čele s USA a koľko je takých konfliktov s Ruskom.

Nechcem aby to zasa vyznelo ako ospravedlnenie, lebo to ospravedlnením určite nie je, ale Rusko preukázateľne bojovalo za posledných 25 rokov (ak ma pamäť neklame) len na území bývalého ZSSR. Ale NATO bojuje „za demokraciu“ po celom svete.

Priznám sa, že neviem aké zločiny proti ľudskosti pácha Putin na svojom obyvateľstve, ale vďaka Vašej pripomienke sa začnem o to viac zaujímať.

1. 3. Rusko malo svoje základne na Kryme legálne...

Na tom či sa jednalo o anexiu Krymu alebo nie sa asi nezhodneme, ale Krym bol

„obsadený“ prakticky bez výstrelu a obetí.

Porošenko však nevyvinul dostatočné úsilie na vytvorenie priestoru na diplomatické riešenie a namiesto toho sľúbil a vykonával  pomstu  aj na civilistoch – to je zatiaľ jeho snaha o udržanie celistvosti.

USA aj Ukrajina odmietajú účasť Ruska na akýchkoľvek rokovaniach týkajúcich sa situácie na Ukrajine, ale používajú od začiatku len ultimatívny jazyk.            Pritom práve dohoda medzi Ruskom a USA by mohla pomôcť. Putin dával ponuky na rokovania (aspoň podľa ruských zdrojov) – o Obamových neviem ani z našich médií.

1. 4. Zostrelené civilné lietadlo

Bombardovanie, respektíve ostreľovanie, civilných objektov a obyvateľstva predsa

nie sú informácie iba z internetu.

O zostrelení lietadla neexistujú doteraz jednoznačné dôkazy, respektíve dôkazy ktoré predložilo Rusko, neboli jednoznačne vyvrátené ani potvrdené.

1. 5. 40 rokov totality...

Netreba si mýliť ZSSR s jeho ideológiou a geriatrickým straníckym aparátom a Rusko. A je chybou, že sú popierané a bagatelizované, práve odkazy ktoré  zanechali napr. Štúrovci

Miror

#96 Re:

2014-07-24 17:42:57

#88: -

...a pridávam ako bonus tento článok - čítal som ho až dnes, takže doteraz som z neho nemohol čerpať. Môžem Vás iba poprosiť - prečítajte si ho, rozmýšľajte a ak Vás osloví pošlite ho ďalej

http://www.magnificat.sk/2014/05/giulietto-chiesa-tretia-svetova-vojna-sa-zacala/