Vyhlásenie Petra Porošenka za "personu non grata".

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie Petra Porošenka za "personu non grata"..

puma

#701 Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-09 12:29

#699: Jano Ukrajinec - Re: Re: Pozvanie Porošenka 

nie som  prokomunistická, ale ak chceme hovoriť o vyváženej politike, tak by si v činoch a rétorike malo USA brať príklad od Ruska - v čom sa týka šaríja a islamisti Ameriky a EU a KTO ich k tomu vyprovokoval?? Kde si berie USA právo na to, aby zasahovali do týchto a ďalších štátov - nuž len preto, ako sa aj oni sami už netaja, že bránia svoje záujmy, svojich ľudí a svoje zariadenia, stačí? O kresťanoch sa v ich záujmoch nič nepíše a nehovorí. Vôbec im nejde o kresťanov v týchto štátoch, tí sú im ukradnutí, pretože koniec koncov aní títo kresťania nie sú poslušní požiadavkám USA! Ano, vieme hádam aj to, čo títo islamisti robia, ale nemali by možno taký vplyv a silu, keby k tomu neboli pekne vycvičení - kto rekrútoval, finančne a materiálne podporoval Al-Káidu do boja a proti komu? No predsa USA a teraz, keď sa im títo trocha vymkli spod rúk, tak ich trochu preplieskali s diskutabilným efektom. A keď ich budú opäť potrebovať, tak čo asi urobia milí amíci? Nik netvrdí, že Rusko je výhradne dobručké, ale  tiež nie je výhradne zlé a už to nie je ZSSR!

Avšak o politike USA sa vôbec nedá povedať, že je dobručká ani voči svetu, ani voči vlastným doma - veď si mrknite to vyššie uvádzané video, stojí to zato! Ani ja netvrdím, že sú všetci američania zlí, koniec koncov vďaka vláde to teda v prežití vôbec nemajú ľahké - tí chudobní a ešte chudobnejší a nepodstatný plebs, zaujímavý len pri voľbách. To málo, čo pre nich Obama v rámci zdravotnej reformy urobil, teraz idú republikáni napadnúť žalobou!! To je láska k voličom!

A mimochodom - Guantánamo, vieme všetci, čo tam amíci s ľuďmi, ktorí ani neboli tak vojenským, ani civilným súdom odsúdení atď. - TOTO keby urobila RF, to by bolo zavíjania a protestov, pozrite si na spomínanom videu, ako Obamove sľuby aj v tejto veci a vo veci odsunu amer. vojakov skončili!!

tu je ešte raz: https: // www . youtube . com / watch?v=EUAwUrF6kIA a spískali ho americkí investigatívni novinári; musela som ho trocha "upraviť", lebo sa mi tu nechcelo zobraziť ;)

Miror

#702 Re: Re: Re:

2014-08-09 13:19

#696: puma - Re: Re:  

Máte moje uznanie a obdiv. Určite aj to čo robíte Vy je cesta. Všetko môže pomôcť. A to video - ak by bolo na ňom čo i len 50% pravdy - je mrazivé a malo by byť pre každého burcujúce. Každý kto môže by mal s týmto videom oboznámiť čo najviac ľudí.

Ďakujem a želám vám pevnú vôľu a trpezlivosť a veľa zdravia v presadzovaní spoločného cieľa, ktorý verím že je aj v prospech tých čo s nami nesúhlasia.

Hosť

#703 Re: Re: Re: Re:

2014-08-09 14:17

Jano Ukrajinec

#704 Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-10 03:10

#694: puma - Re: Pozvanie Porošenka 

Jedna maličká poznámka. Píšeš, že nehovoríme o ZSSR, ale o RF a že za 2O rokov nemala útočné ambície. Ak poznáš trochu mentalitu Rusov, tak vieš, že neveria nikomu a ničomu. Takže terajší vládcovia Ruska počnúc Gorbačovom a končiac Putinom museli dlho bojovať za získanie dôvery národa. A v tom je majster práve Putin, ktorý vedel zblbnúť národ asi tak ako u nás Mečiar. Takže sa nediv, že Putinovi tie svetovládne chuťky trvali trochu dlhšie.

Hosť

#705 Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-10 05:53

#704: Jano Ukrajinec - Re: Re: Pozvanie Porošenka 

Že neveria, tomu sa netreba čudovať, pretože už v časoch cárskeho Ruska boli vždy tí, proti ktorým sa spojili západné veľmoci, potom to dostalo ideologický pláštik, v podobe boja proti "boľševizmu" a teraz veľmoci, ktoré expandovali a expandujú na úkor druhých vytýkajú Rusku "úmysel expandovať".... Čo USA , ktoré sa priživujú na úkor ostatných kontinentov a hrajú sa na Trestajúceho Boha a sudcu! Ty poznáš ruskú "mentalitu"? Odkiaľ? Odpoveď znie väčšinou: Mám tam veľa priateľov a obchodných partnerov:)).  A porovnávať Putina s Mečiarom, to je snáď pre Mečiara priveľká  lichôtka. Putin vadí - lebo nie je Jeľcin. A nechoď ňa mňa s oligarchickou vládou v Rusku. Najprv si treba uznať, kto vládne v skutočnosti v USA - o Ukrajine nehovoriac, lebo to je jedna korupčná, mafiánska banda, vojnoví zločinci...

http://youtu.be/BgFxJ3IPpMw

puma

#706 OK

2014-08-10 10:59

Ak budeme vychádzať z toho, že Putin má "svetovládne chúťky", trebalo by tento úmysel jeho chúťok aj dokázať a z právneho hľadiska sa "úmysel" ťažko dokazuje aj vrahovi, takým príkladom by mohol byť napr. Pistórius, snaží sa veľmi dokazovať svoj "úmysel" nevedomého obrancu chrániaceho svoj domicil. Ale... dáko mu to nevychádza, nevie to jednoznačne dokázať - je to prosto ťažké. A preto ma zaujíma v čom, alebo ako dokazuje reč a konanie Putina, že má svetovládne chúťky. Ale zatiaľ Putin nezaútočil nikde a veľmi je provokovaný, aby už konečne prekročil hranice a kóóónečne by ho mohli všetci odsúdiť a biľagovať za agresora. Ak má teda Putin nejaké veľkochute, prečo USA a aj Eu nepočkajú, ako sa prejaví? Nie, oni už dopredu vedia, že tieto chute má - no to je čudné.

Ale čo USA - čo ich primelo včera zaútočiť na Irak a netvrďte, že chceli ochrániť kresťanov, či čo - pretože akurát tak rozkufrovali islamskú agresivitu proti inovercom, ktorých budú teraz just zabíjať a používať ako "obranné štíty". Už zase vidíme dôsledky americkej diplomatickej = vojnovej politiky a za posledných 20 rokov to nie je inak, o opaku ma ťažko niekto presvedčí. Koniec koncov už nie všetci američania veria svojim vládam, inak by nevznikali toľké konšpiračné teórie - to má svoj psychodôvod v politike ich predstaviteľov.

A nie je aj to čudné, že tak ako sa rozhoreli ohne na nešťastnej Ukrajine, začali vraj odvetné útoky Izraela na Palestínu, aj nálety USA na Irak a v Afrike sa boríme s novým druhom eboly a ach ako náhodne sa hneď aj vykľuje americký "nový liek" na jej liečenie. Odkiaľ sa tu tak náhle vzal? samozrejme živná pôda aj pre konšpiračné teórie, ale na každej lži, zvykne byť aj kúsok pravdy. A to tu nebudem písať o iných vojenkých technológiách, na ktorých utajene USA makajú. Nemôžem tvrdiť, že iní, teda aj Rusko, nie. Práve táto neprehľadnosť a utajenosť US-vedeckých vojenských technológií, ktoré sa u nich rozvíjajú, dávajú živnú pôdu pre konšpirácie. A zatiaľ čo sa Rusko odzbrojuje, Amerika sa vyzbrojuje - pekne to Putin povedal v rozhovore s reportérom ARD - ktorý som tu už dávala https://www.youtube.com/watch?v=07Z5yuM7RS4 - zatiaľ čo Obama vykrikuje, že zaútočí všade, kde budú ich záujmy ohrozené - a toto stojí na prvom mieste, kvôli čomu zaútočia - ich občania, sú až na treťom,  teda poslednom mieste - tak Putin sa pýta, kedy prestali platiť dohody medzi RF a USA?

Z tohoto vyplýva, že USA majú dávno svetovládne chúťky a oni to už iba neproklamujú, dávno tak konajú - celé desaťročia!! - proti svetu, proti vlastným občanom - aj proti vlastným neposlušným prezidentom.

puma

#707 a aby sme mali možnosť porovnať

2014-08-10 13:03

tak tu dávam rozhovor V.Putina na tému ukrajinkej krízy; tento rozhovor, niekde zo začiatku marca tohoto roka: https://www.youtube.com/watch?v=MxOD3H2cYXM no skúsme zistiť, nakoľko prezentuje Putin svoje celosvetové chúťky ;)

tiež pohľad nášho politológa Škvrndu https://www.youtube.com/watch?v=ChsNkKapODc

puma

#708 a aby sme sa mali možnosť porovnať

2014-08-10 13:04

a dokonca som našla komentár k týmto udalostiam aj z pohľadu nášho premiéra Fica: https://www.youtube.com/watch?v=hOufBd2RuVY

a keď si pomyslím, KOĽKO plynu tečie z Ruska do Eu, tak sa mi nastoľuje otázka -  komu ide o to, aby tieto, v podstate dosť obojstranne výhodné obchody,  padli ???

a tento rozhovor už iba pripomínam, isto je už známy "výrok" Nulandovej, len pre zopakovanie ;)

https://www.youtube.com/watch?v=Xq50i7IwQbM

puma

#709 a aby sme mali možnosť potovnať

2014-08-10 14:17

a tu je dokončenie po podpísaní dohody z 21.1.2014 https://www.youtube.com/watch?v=rUJT1bQFqn0 je to na zaplakanie!! :(((( nuž neviem, ako sa s týmto vyrovnajú samotní ukrajinci, pretože toto ich poznačí do konca existencie samotnej Ukrajiny.

Nuž, ako vidno kríza je dobre zamotaná. Ak má akurát RF záujem o Krym a ostatné oblasti, tak kľudne možno povedať, že aj Západ, ak dostatočne ovplyvní Ukrajinu, bude mať vlastný záujem na tomto nerastnom bohatstve. No, prosto je to hrozné. Záver tohoto dokumentu ja asi najvýstižnejší a pochopiteľný - naozaj nechceme vojnu. Lenže ako riešiť tento gordický uzol - jeho preťatím to nejde, ako vidno.

Jano Ukrajinec

#710 Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-10 14:59

#705: - Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka 

Nemôžem si pomôcť, ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Ja Vám nebránim vo vašom rusofilstve, tak mi prosim nebráňte v mojom názore. Na vysvetlenie, že poznám mentalitu Rusov. Viac ako 5 rokov som žil a pracoval v bývalo ZSSR a aj v RF, previdelne tam chodievam aj teraz a aj ku priateľom na dovolenky, alebo iba na návštevu. Poznám aj ich názory na Putina, s ktorým väčšina nesúhlasí, ale musia držať hubu, ako my na Slovensku pri našich vládcoch. Toľko na vysvetlenie.

puma
Hosť

#711 Re: Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-10 15:32

#710: Jano Ukrajinec - Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka 

hm... ja sa nechcem hádať, či musia držať huby - no, žiaľ, nie je toto úkaz aj v USA a ak ich kritici otvoria, aby poukázali na vážne prešľapy ako Edward Snowden, tiež to tak vyzerá, že spočiatku sa ich snažia umlčať? Myslím asi, že všade tá moc vrchností si tlačí svoje. Ale keď sa na tie zábery z Ukrajiny pozerám, tak sa mi derú do očí slzy, pretože tam už asi všetci robia chyby. Pre mňa je to horor. Mali by sa už zastaviť a konečne sami si riešiť problém, aj keď mám dojem, že všetky strany majú za ušami a zrejme sú tak znenávidení a rozbesnení, že sami nevedia "kde je sever"... a teda prešli už za hranicu, spoza ktorej by sa dalo ešte slušne vrátiť, napriek tomu by to mali urobiť...

a to fakt Vám tu bráni ktosi vo Vašom názore? Ja hádam nie a ešte stále prispievate, takže si nemyslím, že by Vám bolo bránené...

ale veď tým, že píšem sem ja svoj názor, Vás hádam neurážam, alebo Vašich priateľov - tak sorry, ale nerobím to z nejakého trucu, alebo nevôle pochopiť, ale si myslím, že nie za všetko môže len a len Putin...

Hosť

#712 Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-10 16:35

#699: Jano Ukrajinec - Re: Re: Pozvanie Porošenka 

tu ale trepeš piate cez deviate,vôbec si neodpovedal,ak si mysliš a nadavas niekomu do rusofilov a kryptokomunistov si na omyle. Jednocho sa divam na veci cez fakty. Tak podla teba Kosovo,Irak,Lybia nie ja podla teba nic. Boli to vojnove agresie, co napr. ak by Kaddafi povedal že sa mu nepači vlada USA a vybombardoval ju. USA, NATO odkial berie pravo označit niekoho za darebaka a napadnut ho.  Ved tieto lrajiny prešli zložitým vyvojom a hlavne nikoho nenapadli. To tvoje širenie USA i NATO demokracie je podla teba spravne. Ved za pomoci USA, EU,NATO sa kontraproduktívne dostali fanatic. islamske skupiny k moci. Vidiet tu aj tvoje jednoduche chapanie tvojich oponentov oznacit ma za rusofila,kryptokomunistu. Iba sa pozeram na svet kdo čo robí a podla toho hodnotím a nie ze  sa kaže o demokracii a v mene tohto presadzuje svoje zaujmy a vrazdi. Ty suhlasis napadnut staty v mene USA i NATO demokracie a pricom zahynu statisice ludí. Bol si proti vojne v Iraku?  Nasli sa tam chemicke zbrane ? Odpovedz . A co si  teda ty ked toto vsetko vrazdenie v napadnutych krajinach USA i NATO obhajujes. Si vymyty USA i NATO propagandou?

Peterk

#713 Obdiv a smútok

2014-08-10 21:39

Puma, ste hodná obdivu. Vďaka. Vďaka aj za názor a postoje ostatných. Uplynulých 25 rokov nás síce zdeformovalo, ale ešte celkom nezničilo. Väčšina z nás ešte stále rozmýšľa. V tom sme však nebezpeční - aj to je bezpečnostné riziko.

Je pravda, že ani Putin nie je anjel, tak vysoko na politickom nebi už anjeli nelietajú. Ale v tomto prípade je obviňovaný účelovo, neprávom a zo všetkého. USA namiesto, aby urovnali nimi vyprovokovaný konflikt a krviprelievanie, bijú do Putina, ktorý zatiaľ neprekročil svoje hranice, (okrem svojim spôsobom, ochrany svojho loďstva) a vymýšľajú sankcie. Ale veď účel nebol mier, ani pomoc Ukrajine. Scenár sa síce ako obvykle vymkol, ale krajina je v troskách, ako obvykle. A to je podstatné. Že je tam tisíce nevinných obetí, na tom nezáleží, veď predsa napĺňajú záujmy USA. Len ako z toho? Svet už pozná americkú "demokraciu" a začína jej mať chvalabohu dosť. Smutné a zároveň smiešne. Myslím, že na sankcie proti Rusku doplatí Rusko najmenej. Nech je Putin akýkoľvek, ale blbý nie je.

A čo nedávne stretnutie p. Obamu s predstaviteľmi afrických štátov? Žeby náhradné, operatívne riešenie ozdravenia ekonomiky USA? - zanedbateľný odpor, "obchod" aj za sklenné gorálky, ... Teda po rokoch "šírenia demokracie" po všetkých kútoch sveta, znova drancovanie Afriky?

Ako to, že sú ľudia, ktorí nechápu oprávnené požiadavky a záujmy USA?

Jano Ukrajinec - čo dodať. Iste, máte právo na svoj názor, nech je akýkoľvek. Ten Váš však robí hanbu nielen Vám.

Hosť

#714 TOTO NIE JE VYJLÁSENIE O PODPORE PUTINA

2014-08-11 08:24

Toto, ak som to správne, pochopila, je spoločné vyhlásenie proti nehumánnemu počínaniu kyjevskej vlády na čele s Porošenkom, proti oligarchomafii, ktorá bezohľadne sleduje svoje záujmy a chce si za každú cenu udržať svoje mocenské postavenie a nakradnutý majetok - a je jej jedno, či zabije státisíce alebo milióny, pre nich sú to len čísla a nie ľudia. Je to, ak to dobre chápem, vyhlásenie, ktoré má dať najavo, že Slováci nesúhlasia s porušovaním medzinárodného práva a s vojnovými zločinmi, páchanými na juhovýchode Ukrajiny skupinou zlodejov protestov na Majdane, ktorí sú hlavnými viníkmi dnešného chaosu.  

Toto je http://youtu.be/rAQWFNuE44o dokumentárny film, po zhliadnutí ktorého by sa v každom súdnom človeku malo zobudiť svedomie. Hoci sme malý národ, mali by sme sa pridať k protestom proti vojne. Príležitosťou by mohlo byť 70. výročie SNP v Banskej Bystrici. Rusi nie sú naši nepriatelia, je to národ, ktorého jazyku a mentalite rozumieme. Každý z nás je tak trochu aj Rus a každý Rus je tak trochu aj Slovák.   

Jano Ukrajinec

#715 Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-11 09:16

#712: - Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka 

Dobre, tak o faktoch. Rusi anektovali Krym (jedno je, či historicky, alebo politicky patril Rusku), teraz bol územím Ukrajiny, ktorá ho nevzala Rusku násilne. Na druhý deň po obsadení tam zaviedli rubeľ a zabavili celú ukrajinskú flotilu v krymských prístavoch. Dobre, prebehlo tam referendum, kde sa cca 70% obyvateľov prihlásilo k Rusku. Ale akých 70%. 70% rusky hovoriacich obyvateľov. A čo tí, ktorých ani k referendu nepustili, teda Ukrajincov a Krymských tatárov. Toto sú overené fakty, preto o celej anexii mlčí aj samotné Rusko. Neviem ale prečo tak málo protestovala EU i keď z druhej strany je to pochopiteľné. To, čo bolo za bývalého ZSSR a je aj za Putina, že nám zatvorí kohútik a my podochneme, je bohužiaľ pravda. Za to ale treba viniť naše vlády, ktoré neboli schopné vybudovať 25 km ropovodu zo Schwechatu do Slovnaftu (je možné, že proti loboval MOL) a teraz sa spoliehame iba na reverz. Podľa mňa sú všetky sankcie proti Rusku bohužiaľ na nič, lebo Putin drží ruku na tom pomyselnom kohútiku. 

Ja neobhajujem USA a NATO. Obhajujem iba svoj názor, keď tu čítam sprostosti typu - Al-khajdu vycvičili američani, Islamský štát v Iraku a Sýrii vznikol za pomoci USA a podobné sprostosti. Vy ste asi zabudol na 11. september, kedy USA prišli o cca 10 000 ľudí, koľkí zahynuli v Kuvajte, Iraku (aj keď sa tam nenašlo, čo hľadali) a v Afganistane. Koľko tam zahynulo vojakov NATO. Prečo tam asi boli vyslaní. Niektorí ako mierové misie, ale väčšinou bojovať proti terorizmu ako štátnemu, tak aj náboženskému, ktorý je najhorší. Mne to pripadá v arabských krajinách ako u nás za doby inkvizície. Len teraz sa to volá právo-šária. U nás to bolo právo-štb a právo kgb. Iný kraj, iný mrav.

A nakoniec - vôbec nie som vymytý propagandou USA a NATO, i keď som v USA bol, mnohé veci im môžeme iba ticho závidieť, ale niektoré veci by som si asi nikdy neosvojil. Hlavne tú ich aroganciu vo vzťahu k neameričanom a k podľa nim k nižším menšinám. Ten KKK z nich ešte celkom nevymizlo. Pripadalo mi to tam niekedy ako by oni boli übermensch-i. Taktiež som tam videl biedu a bohatstvo. Nevedl by som tam žiť natrvalo, ani keby som bol neviemako bohatý. Čo sa týka NATO, tam sme predsa vstúpili dobrovolne, tak prečo proti nemu útočíme.

Hosť

#716 Re: Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-11 10:22

#715: Jano Ukrajinec - Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka 

Zablokovali diskusie k téme Ukrajina, lebo väčšina čitateľov je na strane juhovýchodnej Ukrajiny a odmieta štvavú protiruskú kampaň.  Dnes obmedzili slobodné šírenie informácií a slobody slova tu:http://www.aktuality.sk/clanok/259345/vypiname-niektore-diskusie/?i9=de1c5c836e43 

Aktuality.sk sa rozhodli, že k niektorým článkom budú už od začiatku vypnuté diskusie. dnes, 10:32 Bratislava 

Potom nečudo, že niektorí majú názory súhlasné s tým, čo drístajú naše neslobodné médiá. 

Hosť

#717 Re: Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka

2014-08-11 10:25

#715: Jano Ukrajinec - Re: Re: Re: Re: Pozvanie Porošenka 

a do NATO sme nevstúpili dobrovoľne, nikto sa nás nepýtal, dokonca bola porušená pôvodná čestná dohoda, že krajiny bývalej Varšavskej zmluvy tam nevstúpia a NATO teraz usiluje dostať sa ešte bližšie k ruských hraniciam ... je to obranný, ale útočný pakt?

Hosť

2014-08-11 16:22

SOUHLASÍM BEZ NEJMENŠÍCH VÝHRAD S TEXTEM PETICE !!
puma

#721 tak dobre

2014-08-11 17:18

našla som túto chronológiu udalostí okolo situácie s Krymom (pre istotu to sem prekopírujem, aby sme si to prečítali)  zároveň sa chcem aj ospravedlniť, ak niekomu sa moje otázky budú zdať ironické, naozaj nemám záujem situáciu na nesťastnej Ukrajine nijako bagatelizovať, ani zosmiešňovať, aby som nikoho rozochvené city nezasiahla, pretože vskutku, čo sa tam deje, je strašné a zrejme je aj dôsledkom mnohých politicky chybných rozhodnutí v minulosti, žiaľ, tie sa ale spätne už nedajú naprávať a čo zostáva, je dnešná značne komplikovaná politicko-národnostná situácia.

Ak si to prečítate, skúste napísať, čo z toho nie je pravda.

http://www.24hod.sk/chronologia-takto-si-rus-postupne-podmanili-krym-cl277490.html

Chronológia: Takto si Rusi postupne podmanili Krym

Pozrite sa s nami, ako sa vyvíjali udalosti na Kryme po krvavých udalostiach v Kyjeve a zvrhnutí Viktora Janukovyča. 

Postupné odtŕhanie polostrova odštartovali ruské armádne cvičenia neďaleko hraníc s Krymom. Územie postupne obsadzovali ruskí vojaci a moc prevzala proruská autonómna vláda.

Po výsledkoch referenda sa Krym v priebehu pár dní stal súčasťou Ruskej federácie. Tieto udalosti sme zoradili chronologicky, tie najčerstvejšie sú navrchu.

Chronológia napätej situácie na Kryme

*Ukrajinská vláda vypracováva plán na stiahnutie svojich vojakov z Krymu.
*Ruský prezident Vladimir Putin v stredu predložil dohodu o návrate Krymu pod správu Moskvy na schválenie do parlamentu.
* Vláda Krymu požiadala Tatárov, aby opustili oblasť, kde teraz žijú, výmenou za nové územie inde v regióne.
*Na ukrajinskú armádnu základňu v krymskom prístavnom meste Sevastopoľ v stredu (19. marca) vtrhli "proruskí aktivisti". K streľbe však nedošlo.
*Ukrajina obvinila Rusko z anexie. Arsenij Jaceňuk po zverejnení týchto informácií obvinil Moskvu z "vojnového zločinu". Konflikt na Kryme sa podľa neho teraz presunul "z politickej do vojenskej roviny".
*Ruský ústavný súd v stredu (19. marca) rozhodol o legálnosti pripojenia ukrajinského Krymu k územiu krajiny.
*Na základni v krymskej metropole Simferopoľ proruskí vojaci odzbrojili miestnych členov ukrajinskej armády. Podľa miestnych zdrojov pritom zabili jedného ukrajinského vojaka.
*Nové ukrajinské prozápadné vedenie sa nesnaží o členstvo v Severoatlantickej aliancii, povedal premiér Arsenij Jaceňuk.

*Ruský prezident Vladimir Putin povedal počas mimoriadneho zasadnutia ruského parlamentu, že "v srdciach ľudí bol Krym vždy súčasťou Ruska". Vyzval poslancov, aby podporili odtrhnutie sa polostrova od Ukrajiny a jeho pripojenie k Ruskej federácii.
*Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (18. marca) schválil návrh dohody medzi Krymom a Moskvou o pripojení ukrajinského regiónu k Ruskej federácii.
*Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým uznal Krym za "suverénny a nezávislý štát, do platnosti dekrét vstupuje v deň, kedy bol podpísaný".
*Ukrajinský parlament odhlasoval čiastočnú mobilizáciu vojenských rezervistov.
*Ukrajinský región Krym si zriadil vlastnú centrálnu banku. Tá by mala pôsobiť ako regionálna pobočka ruskej centrálnej vlády.
*Rusko navrhlo vytvorenie medzinárodnej podpornej skupiny ako aj zmeny ukrajinskej ústavy. Pre Ukrajinu to je absolútne neprijateľné.
*Európska únia v pondelok rozhodla o zavedení sankcií voči 21 osobám, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú napätú situáciu na ukrajinskom Kryme.
*Parlament Krymskej autonómnej republiky vyhlásil v pondelok (17. marca) nezávislosť. Formálne tiež požiadal o pripojenie Krymu k Ruskej federácii.

*Podľa oficiálnych výsledkov hlasovalo za pripojenie Krymu k Rusku 96,6 percenta ľudí. Účasť na referende bola 83 percent.
*Účasť na nedeľňajšom referende na Kryme bola už o 19:00 SEČ enormná. Podľa odhadov dovtedy prišlo k volebným urnám až 93 percent občanov.
*Ukrajina a Rusko sa v nedeľu dohodli na prímerí na Kryme, ktoré má trvať do 21. marca. Ruské jednotky nepodniknú žiadne operácie.
*Miestni predstavitelia očakávajú, že účasť napriek nepriaznivému počasiu presiahne 80 percent.
*Líder krymských Tatárov Refat Čubarov referendum opätovne skritizoval, pričom ho nazval "šaškárňou" a "cirkusom".
*Rusko aj naďalej presúva svojich vojakov na Krym, kde ich počet stúpol na 22 000. Dohoda s Ruskom o využívaní námornej základne v Sevastopole však hovorí o maximálnom počte 12 500 ruských vojakov.

Krym sa pripravuje na referendum, Tatári chcú patriť Ukrajine

*Obyvatelia Krymu v nedeľu (16. marca) rozhodujú v referende o budúcnosti polostrova.
*Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu ostro protestovalo proti postupu Ruska, ktoré podľa neho vyslalo "prepadový" oddiel do Chersonskej oblasti severne od vojensky obsadeného Krymu. Kyjev takéto konanie považuje za vojenskú inváziu.
*Ukrajinský parlament v sobotu "predčasne ukončil" mandát zákonodarného zboru na Kryme, ktorý schválil tamojšie referendum o pričlenení územia k Rusku považované Kyjevom za protiústavné.
*Odporcovia ruskej intervencie na Ukrajine v sobotu zorganizovali v Moskve demonštráciu, na ktorej sa podľa odhadov zišlo približne 50-tisíc ľudí.
*Prestrelka medzi nešpecifikovanými skupinami vo východoukrajinskom meste Charkov si v noci na sobotu (15. marca) vyžiadala dvoch mŕtvych a niekoľko zranených.

*Ruské ministerstvo zahraničia v piatok opäť varovalo, že si vyhradzuje právo brániť etnických Rusov, ktorí by boli ohrození na východe Ukrajiny.
*Spojené štáty posudzujú žiadosť ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka a jeho delegácie, ktorá počas stredajšej návštevy Washingtonu požiadala Spojené štáty o vojenskú podporu, zbrane ako aj spravodajské informácie.
*Násilné zrážky, ktoré vo štvrtok večer prepukli vo východoukrajinskom meste Doneck, majú minimálne jednu obeť a ďalších najmenej desať ľudí skončilo v nemocnici. Do potýčok sa dostali účastníci dvoch demonštrácií - proruskí zástancovia autonómie východnej Ukrajiny a prívrženci vlády v Kyjeve.
*Šéf ruského výboru Dumy pre vzťahy s bývalými sovietskymi štátmi pripustil, že ruské vojenské jednotky zaujali pozície na Kryme.
*Ukrajinský parlament vo štvrtok (13. marca) jednomyseľne schválil vytvorenie národnej gardy, ktorá má pomôcť zvýšiť bezpečnosť krajiny.
*Ukrajinská vláda vyjadrila nádej, že referendum o odtrhnutí Krymu a jeho pričlenení k Rusku naplánované na nedeľu nakoniec zrušia.

*Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v stredu (12. marca) vyhlásil, že Ukrajina nepodnikne vojenskú operáciu na Kryme, aby neohrozila svoje východné hranice.
* V utorok (11. marca) na Kryme proruský regionálny parlament vyhlásil nezávislosť územia od Ukrajiny. Udialo sa tak ešte skôr, než v referende hlasovali samotní obyvatelia.
* OBSE sa nevzdáva a v utorok (11. marca) posiela na Krym ďalší tím pozorovateľov.
* Novozvolený ukrajinský prezident Oleksandr Turchynov vyzval v utorok (11. marca) na vytvorenie národnej gardy a na mobilizáciu rezervistov do ukrajinských ozbrojených síl.
* Viktor Janukovyč v utorok (11. marca) prehovoril k Ukrajine z juhoruského mesta Rostov nad Donom. Trval na tom, že ostáva nielen ukrajinským prezidentom, ale stále stojí na čele ozbrojených síl.
*Na Kryme prestali vysielať hlavné ukrajinské televízne kanály.
*Proruské sily v pondelok (10. marca) obsadili podľa ukrajinských údajov ďalšie vojenské letisko na Kryme a aj ďalšie stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v západnej časti Krymu pri hraniciach s Ukrajinou.
*Vladimir Putin v nedeľu (9. marec) uisťuje cez telefón nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a britského premiéra Davida Camerona, že rozhodnutie vlády autonómneho regiónu Krym oddeliť sa od Kyjeva je legálne.

*Ozbrojenci na Kryme v sobotu (8. marca) použili varovné výstrely do vzduchu, aby zabránili členom OBSE vstúpiť na krymské územie.
* Ukrajine hrozí plynová kríza spred piatich rokov, Gazpromu nezaplatila za februárové dodávky zemného plynu.
*Na ukrajinský Krym pricestovali srbskí extrémisti združení v takzvanom četníckom hnutí. Chcú podporiť Rusov.
*Vedenie ukrajinského prístavu Sevastopoľ nachádzajúceho sa na Krymskom polostrove v piatok (7. marca) odhlasovalo pričlenenie k Rusku.
* V noci na piatok (7. marca) priniesli ukrajinské a ruské médiá správu, že zvrhnutý prezident Janukovyč je niekoľko dní mŕtvy, alebo je vo vážnom stave po infarkte.
*Poloformálna vláda krymských Tatárov vo štvrtok (6. marca) uviedla, že ich etnická menšina bude bojkotovať referendum o odtrhnutí sa od Ukrajiny
*Členské štáty EÚ sa vo štvrtok (6. marca) na mimoriadnom summite lídrov členských štátov v Bruseli dohodli na pozastavení rozhovorov s Ruskom o vízach a obchodnej dohode.
*Členov pozorovateľskej misie OBSE vo štvrtok (6. marca) neidentifikovaní ozbrojenci nepustili na územie Krymskej autonómnej republiky.
*Parlament Krymskej autonómnej republiky vo štvrtok (6. marca) požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa oblasť mohla pripojiť k Ruskej federácii.

*Referendum o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny sa bude konať už 16. marca, o dva týždne skôr.
*Poriadkovú políciu a bezpečnostné sily, ktoré blokujú strategické vstupy na Krym a vojenské základne posilnilo 11 000 vojakov.
*Únia zmrazila účty ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a 17 ďalším členom jeho najužšieho kruhu podozrivým zo zneužitia štátnych fondov.
*Estónske ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo originalitu uniknutej nahrávky medzi šéfom rezortu Urmasom Paetom a šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou. V nej malo odznieť, že snajperov, ktorí vo februári strieľali na demonštrantov na kyjevskom námestí, najali lídri protivládnych nepokojov.
*Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce zreformovať súčasný politický systém v krajine tak, aby mali pri rozhodovaní väčšie slovo jednotlivé regionálne administratívy.
*Davu proruských aktivistov sa v stredu opäť podarilo obsadiť sídlo miestnej správy vo východoukrajinskom meste Doneck. Asi 200 protestujúcich rozrazilo hlavné bránu a napriek prítomnosti polície opäť vstúpili do budovy.
*Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu odmietol informácie, že na ukrajinskom autonómnom regióne Krym sa nachádzajú vojaci ruskej armády.

* Vo Francúzsku vyrobená bojová loď v stredu opustila prístav Saint-Nazaire a namierila si to do Ruska. Paríž tak napriek súčasnej kríze na Ukrajine splnil svoje záväzky a plavidlo odovzdá Kremľu.
* Ruskí vojaci pôsobiaci na Kryme prevzali kontrolu nad dvoma jednotkami ukrajinskej protiraketovej obrany.
* Stály zástupca Ruska pri EÚ Vladimir Čizov v stredu (5. marca)vyhlásil, že Rusku v súčasnosti nehrozia žiadne sankcie zo strany EÚ v súvislosti s dianím na Kryme
* V utorok (4.marca) dezertovalo viac než 5 500 vojakov z ukrajinskej armády s cieľom slúžiť Krymskej autonómnej republike.
*Ukrajinský telekomunikačný systém sa stal terčom kybernetického útoku. Zariadenie nainštalované na polostrove Krym blokuje mobilné telefóny členov parlamentu.
*Ruský prezident Vladimir Putin povedal novinárom, že jeho postupy na Kryme sú legálne, ale nechce použiť silu. Janukovyč je podľa neho jedinou legitímnou hlavou Ukrajiny.
*Ukrajinský internet zaplavili správy o tom, že zvrhnutý prezident Janukovyč je údajne mŕtvy. Nik to však nepotvrdil.

*Agentúra AP informovala, že na jednej z obsadených základní zaznelo niekoľko varovných signálov od proruských vojakov
* Ruský prezident Putin nariadil vojakom zúčastňujúcim sa na cvičeniach neďaleko hraníc s Ukrajinou návrat do kasární.
*Tri juhoukrajinské mestá vyjadrili záujem pričleniť sa ku Krymu.
*Krymský parlament zvažuje prijať moskovský čas.
*Úradníci na Kryme chcú dosiahnuť, aby ukrajinskí vojaci neboli lojálni k novej ukrajinskej vláde tak, že im stopnú dodávky vody a elektriny na základniach obkľúčených Rusmi. Vojakom pozastavia vyplácanie žoldov.
*O vyslanie ruskej armády na Krym požiadal Putina priamo Janukovyč, povedal na Bezpečnostnej rade OSN ruský veľvyslanec Čurkin. Francúzsky veľvyslanec prirovnal situáciu k invázii sovietskych vojsk do vtedajšieho Československa z roku 1968

* Ministri zahraničia členských krajín Európskej únie vydali v pondelok /4. marca) vyhlásenie, v ktorom ostro odsudzujú "jasné narušenie ukrajinskej suverenity a teritoriálnej integrity agresívnym konaním ruských ozbrojených síl".
* Ruská baltská flotila uskutočnila 3. marca veľké vojenské cvičenie v enkláve Kaliningrad, ktorá susedí s Poľskom a Litvou. Manévre majú otestovať bojovú pripravenosť ruskej armády, s Ukrajinou údajne nijako nesúvisí.
*Rusko 3. marca zablokovalo 13 ukrajinských internetových stránok protestných skupín, ktoré pomohli zosadiť Janukovyča.
*Veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Alexander Vitko dal ukrajinskej strane ultimátum. Ak sa nevzdá do utorka 04:00, Rusi zaútočia. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin uviedol, že zásah nie je v tejto chvíli nutný. Správu o útoku poprelo aj ministerstvo obrany.
*Ruskí vojaci už majú pod kontrolou prakticky celé územie a strategické objekty juhoukrajinského Krymu
*Snaha o úplné odzbrojenie ukrajinských vojenských posádok sa nepodarila, Rusi ich však blokujú
*Štáty G7 zastavili prípravy na summit, ktorý sa má konať v júni v Soči
*Podľa bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej je jedinou záchranou pre krajinu vstup do NATO
*V nedeľu (2. marca) dezertoval nový šéf ukrajinského námorníctva, ktorý prešiel na ruskú stranu
*Svet sa búri proti rozhodnutiam ruského prezidenta Putina
*Rusi blokujú mobilnú telefonickú komunikáciu na Kryme

*Horná komora ruského parlamentu v sobotu (1. marca) vyhovela prezidentovi Vladimirovi Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu
*Ozbrojené zložky obsadili dve letiská v Simferopoli, najprv nebolo známe ku komu patrí asi 150 ozbrojených mužov v maskáčoch
*V piatok (28. februára) vojenské obrnené transportéry obsadili Krym, vzdušný priestor bol úplne uzavretý
*Ruské letectvo dalo do pohotovosti svoje stíhačky vo štvrtok (27. februára), v pohotovosti mali 150-tisíc vojakov v pohraničí
*Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil v stredu (26. februára) vojenské cvičenia neďaleko hraníc s Ukrajinou

Moje otázky, lebo niektorým udalostiam nerozumiem:

1. Akí občania prišli hlasovať v spomínanom referende, kde účasť bola až 83% a za pripojenie hlasovalo až vyše 93% obyvateľstva - to sú všetko iba Rusi? Ak áno, to ich je až toľko?

2. Na základe čoho sa rozhodli toľkí občania vôbec rozmýšľať o návrate Krymu k RF - čo bolo spúšťačom?

3. Kým a na základe akých dôkazov je potvrdená tá informácia, že na Krym pricestovali srbskí žoldnieri, podporiť Rusko.

4. Keď sa už zdalo, že sa UK a RF dáko písomne idú dohodnúť, kto neustále rozdúchava takéto ostré nepokoje.

5. V celej situácii išiel byť Západ veľmi aktívny a tlačiť na RF. Prečo nie je takýto promptný aj pri USA akciách - našla som dnes tento link, ktorý ma napr. riadne zarazil: http://www.zemavek.sk/articles/view/vietnamsku-vojnu-spustila-loz-z-bieleho-domu - a citujem z neho: "V roku  2005 vyšlo najavo, že časť incidentov si americkí generáli vymysleli. Ich verzia stačila k tomu, aby Kongres schválil rezolúciu a na jej základe letecké útoky šírili smrť a skazu v severnom Vietname." 

"Pravdu o vojne vo Vietname odhalil až v roku 2011 Americký národný archív zverejnením Pentagon Papers - záznamov administratívy prezidenta Lyndona Johnsona o skutočnom priebehu konfliktu."

Keď si to dobre  a pozorne prečítate a pozriete si to utrpenie z fotografií - tak sa pýtam po 6. Na základe čoho toto môže robiť USA toľké desaťročia a toľkým krajinám a občanom??? Ospravedlnili sa už vôbec niekomu? A mimochodom platia týmto štátom reparácie ako Nemecko po 2. sv. vojne?

7. Je viac albánskych Kosovčanov v Srbsku, ako Rusov na UK, alebo je to naopak. Keď Kosovo áno, prečo nie aj Krym? Pričom Kosovo bolo vždy srbské!!!

Hosť

2014-08-11 20:20

vsimli ste si ze nastalo ticho o zostrelenom malayzia lietadle ? Dôkazy mozno naznacuju ze ho skutocne zostrelila umyselne alebo omylom ukrainska army. To som zvedavy ako na to zareaguje USA,EU,NATO . Porosenko to oznacil ako terorist. čin. Ak to lietadlo zostrelila UA army to bude šok pre USA,EU,NATO vymyvaciu propagandu mozgov ! V plnom rozsahu sa odhali ich charakter ze to oni ani tak nesucitili s obetami zostrel.lietadla, ale chceli to iba propagandisticky zneužit proti Rusku a vyvolat štvavu vojnovu psychozu. Ved iba o to im islo. V tom pripade cela USA ,EU , NATO propaganda dostane vaznu celosvetovu ranu a nikdo ich uz nebude brat vážne. Budu ich brat ako podporovatelov fasizmu,ultranacionalizmu a cele vrazdenie JV UA obyvatelsva pôjde na ich vrub. Potom cele to sirenie demokracie vo svete USA, EU,NATO je vlastne vrazdenie obyvatelsva kijevskou chuntou na cele s Porosenkom. Tým USA,EU,NATO a ich predstavitelia stratia moralny kredit pretoze podporovali vrazdenie obyvatelstva na JV UA

Miror

#723 Re: tak dobre

2014-08-11 20:30

#721: puma - tak dobre 

Žiada sa mi pripomenúť, že ruské armádne cvičenie bolo čiastočne reakciou na prítomnosť amerických lodí v Čiernom mori pod zámienkou údajnej hrozby teroristických útokov na OH v Soči a vyjadrení Obamu o tom, že do Soči vyšle vojenské lietadlá na evekuáciu amerických športovcov. Lode tam boli už pred OH a aj po OH. Bolo by zaujímavé sledovať Obamovu reakciu ak by OH boli napr. na Floride a Putin by k brehom Floridy vyslal Ruské vojnové lode a oznámil by, že na Americké územie pošle Ruské vojenské lietadlá na evakuáciu športovcov. Podľa mňa by to považoval za provokáciu. A toto v chronológii chýba. Ja to pokladám za dosť podstatnú informáciu.

Hosť

2014-08-11 21:46

nie je dolezita ,,demokracia,, ktora neexistuje..dolezite je aby ludia co pracuju mali to co im patri..teda aj demokracia..sny su motorom a motor otrokom..

Hosť

2014-08-12 05:51

Super!!