Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku

Kontaktujte autora petície

Táto diskusná téma bola automaticky vytvorená k petícií Vyhlásenie k aktuálnej situácii v ECAV na Slovensku.

zbabelec v dileme

#51 Reakcia na signatara

2014-06-29 20:11

To co citam v reakciach na peticiu, ma nuti aspon trochu vyjst z "ulity" a reagovat. Som predovsetkym zbabelec. Tak ma aj volajte! Prezivam rozne vnutorne boje sam so sebou. Dovod je, ze aj ked viem kde je pravda, tak verejne to neviem potvrdit a pridam sa na stranu nespravodlivosti. Viem to a zit s tymto pocitom je nieco strasne. To ze teraz pisem, je pre mna velke hrdinstvo ze takto mozem vyjadrit svoj nazor, aj ked velmi skryto, a verim ze pride den ked dokazem dnes pre mna nemozne, ze to poviem verejne. Modlim sa za to. Na kazdu jednu poradu v Gemerskom seniorate idem s tym, ze sa postavim na stranu pravdy, a v tomto pripade proti seniorovi Olejarovi, napokon ten "elan" opadne, vzdam to a "hlasujem" s nim presne tak ako to on chce!! A robime to vsetci!!! Bud si nas nieciom kupil, alebo niecim sa nam vyhraza. Je to zial jeho styl riadenia. Takto sa mu v boji proti fararke z Mokrej Luky podarilo ziskat vsetkych na svoju stranu, a tazi z toho ze je vojna Presova s Bratislavou, ako sa on aj sam vyjadril. Dostava sa do pozicie utlacaneho. Pravda je niekde uplne inde. Reagujem tak na signatara, ze sice nevie co sa stalo v Gem. seniorate, ale povedali mu ze fararka, ktora je v pribuzenskom stave s generalnym biskupom porusila nejake pravidla a podpisal to. A ja mam pocit ze toto je aj princip tejto peticie, nepozname problematiku, ale kamos "dvihol ruku", dvihnem aj ja. Na tych poradach je paradoxne to,ze vnutorne suhlasim co povie fararka z Mokrej Luky, ale "dvihnem ruku" proti nej. Lebo pre jej niekedy az brutalnu otvorenost a pravdu ju nemam rad, ale hlavne chce to senior a ja som k nemu loajalny a poslusny. Som priamy svedok (mam aj vela dokazov), ako sa manipuluje s dokumentami , antidatuju sa dokumenty, menia obsahy dokumentov, a to tak aby vsetko "sedelo" pravne. A na to vsetko nas ostatnych pouziva, a skryva sa tak za nas. Rad si o sebe mysli ze je dobry sachista ,a my sme tie figurky v jeho rukach. Plati to doslovne. Mam napr nahravku, ako niekomu z nas hovori ze za biskupa VD musia volit Sabola, lebo inak im neschvalia cez seniorat ziadosti na rozne financie a pod. Sranda je v tom, ze on vsade nahrava kadekoho, aby mohol vydierat a nepocital s tym ze aj on moze byt nahraty. Mozno na dalsom komentari dam konkretny pohlad do sporu s fararkou z Mokrej Luky, aj niektore dokazy, ktore ma neodhalia, teraz len tolko ,ze som bol Olejarom manipulovany do boja s Klatikovou. Cize odkaz pre signatar - ak o niecom neviem, tak predsa nemozem s istotou tvrdit ze pravda je na strane peticiarov, lebo v tomto konkretnom bode URCITE nie!!! A to velmi rad by som tvrdil ze ano. Len svedomie je "potvora" a neda vam spat. Tu pravda naozaj vyjde najavo .
Mozno pre peticiarov - organizatorov - odkaz . Nie je dobre ak sa do jednej peticie dava tolko bodov, o ktorych nemozu si byt isty pravdou. Mozno mal byt obsahom peticie len pripad Sefranka a dost.
K pripadu Sefranko-nemozem sa vyjadrit kompetentne, len taka uvaha, ze v ktorom zamestnani by si zamestnanec mohol dovolit robit take "sachy" s majetkom,ktory nie je jeho a len dodatocne si to daval nadriadenemu schvalovat. Kde mal Maros istotu, ze mu to zborovy konvent, sen.presbyterstvo schvali? Mozno by sa bolo pytat aj na nazory inych bratislavskych fararov .

Co sa tyka seniora Porubana - tu mam informaciu ze sa na nejakej verejnosti, vecierku spraval ako teply. Ak to tak je, tak potom som za to aby farar bol vsade fararom, nielen v kostole.

Ja som v dileme - na jednej strane nemam rad "klatikovcov" a "sabolovcov "sa bojim, lebo poznam praktiky ake pouzivaju vo svojich "hrach". Akonahle sa "ukazem" - tak "klatikovci" ma nezachrania a "sabolovci" ma znicia . Viem prilis vela toho ,aby som mohol byt "akcny". Na jednej strane rozum mi hovori pockat si na vitaza , a na druhej strane mi svedomie nedovoli spat, kedze do boja ma vtiahli. Peticiu som nepodpisal z hore uvedenych dovodov, ale pre mna ani vodca peticiarov Brozman nie je krestanska autorita, lebo nevadilo by mi ze sedel vo vazeni za zabitie nevinnych ludi, tym ze riadil motorove vozidlo opity, ale to ze ako aktivne taji tuto informaciu a aj ine veci. Som priamym svedkom ako Sabol klame zavadza, takisto nie je pre mna autoritou, a mnoho dalsich veci mam v hlave, ze ostavam v dileme a neviem ako dalej
signatar

#52 reakcia na "zbabelca v dileme"

2014-06-29 21:17

o veciach v gemerskom seniorate mam najmenej informacii, ale mam viac informacii, ako som tu zverejnil, asi som sa nespravne vyjadril... mate pravdu, ze z takychto zapasov vzdy sa snazia vytazit rozni ludia, umysly nie vsetkych su vzdy ciste... obvinenia, ktore ste tu spomenuli, su dost vazne, a tak ked sa neviete pod tieto obvinenia verejne podpisat, radsej ich tu ani neuverejnujte
signatar

#53 este reakcia n a"zbabelca"

2014-06-29 21:31

---a kedze radite, aby sa clovek nevyjadroval k veciam, o ktorych nema dost info, tak prosim, ani vy sa nevyjadrujte k bratovi Porubanovi, ked mate o veci velmi kuse a nepresne info. Islo o scenku, kde traja muzi v zenskych satach speivali pesnicku. Dakujem

Hosť

#54 Re: Reakcia na signatara

2014-06-29 21:31

#51: zbabelec v dileme - Reakcia na signatara

zbabelec,pises,ze signatari si nemozu byt isti pravdou. a ty si si isty tym,co tu vypisujes??????

Najprv si over svoje informacie a svoju "pravdu" a potom hovor o tom,ze signatari nemaju overene informacie!!!

Vodu kazes,vino pijes...

clen PV

#55 Upozornenie pre Zbabelca v dileme a vsetkych ostatnych

2014-06-30 05:51

Zbabelec, dufam, ze vsetky tvrdenia vies velmi jednoznacne dokazat. To, ze nie si podpisany este neznamena, ze si anonymny. Tvoja IP adresa bola zaznamenana systemom. Ak sa niektora zo stran, ktore spominas v prispevku rozhodne toto riesit v tresto-pravnom konani, budeme musiet tvoju IP adresu poskytnut prislusnym vysetrovacim organom.

Preto prosim vsetkych prispievatelov, aby naozaj zvazili, co napisu. To, ze ste pod prezyvkou este vobec neznamena, ze ste anonymni.

Dakujem a prajem prijemne a slusne diskutovanie.
Svedomie

2014-06-30 05:53

Drahy zbabelec, ludi ako si ty lutujem. Vazne ta velmi lutujem aj ked viem, ze si vymysleny, pretoze taky uboziak nemoze ani realne existovat. Mas nahravku ako niekomu? Bojis sa napisat komu, alebo si to len od niekoho pocul? Nevies ci si ta Olejar kupil, alebo sa ti vyhraza? Ty to nevies? Ty dvihas ruky za nieco comu neveris a myslis, ze tak robia vsetci? Preco si myslis, ze je kazdy taky chudak ako ty? Nepoznal si v zivote poctivych a cestnych ludi? Dalsi dovod preco je mi ta luto. Vies prilis vela toho? Od strachu uveris aj tomu co sa ti sniva. Keby Brozman urobil to co tvrdis tak ho Klatik roznosi ako blato. Spavaj spokojne ty svedomie urcite nemas!
andrea

#57 reakcia na zbabelca

2014-06-30 08:38

ZBABELEC, No toto co pisete, skutocne nemoze byt pravda a hlavne na brata biskupa Sabola a dozorcu Brozmana. Ak je to skutocne tak, tak by som rada videla dokazy,ak ziadne nie su, tak potom?...Rada by som videla dokazy, uz len preto, ze mojim byvalym CZ zborom bol Presov
andrea

#58 reakcia na zbabelca

2014-06-30 10:36

ZBABELEC, ak uz take pikošky podavate, skuste sa pozriet do svojho repertoara,ci nenajde nahodou pikosku, aj o byvalom biskupovi VD Igorovi Misinovi, velmi som zvedava,co odpoviete.Cakam na reakciu
Starec z Horevidieka

#59 Re: Reakcia na signatara

2014-06-30 11:46

#51: zbabelec v dileme - Reakcia na signatara

Zbabelcovi do pamätníka vpisujem výrok, ktorý som si dnes prečítal na FB. Dojal ma. Žičil by som aj Zbabelcovi, aby pochopil o čo ide a čo sa vlastne deje. Vezmi a čítaj, Zbabelec, vyjadrenie bývalej cirkevníčky Maroša Šefranka z Ružomberka:

Elena Šafeková Ďakujem veľmi pekne za túto stránku, ktorú som až dnes objavila a chcem úprimne aj za svoje spolu sestry z CZ Ružomberok vyjadriť podporu br. Šefrankovi s ktorým máme len tie najlepšie skúsenosti, jeho láskavosť, múdrosť, spravodlivosť, čestnosť a mnohé pozitívne vlastnosti , ktoré ostali v našich mysliach a spomienkach na neho. Modlíme sa za neho a veríme, že Božia spravodlivosť zvíťazí.

Pravda víťazí! Víťazí, pretože ju stvoril Hospodin: je to duchovný pokrm svedomia spravodlivých!

andrea

#60 starec z horevidieka

2014-06-30 12:40

Dakujem,neviem sice kto si,ale vidim,ze niekto aj moju skupinu obcas navstivi a dakujem este raz
siganatar

#61 Zbabelec

2014-06-30 22:30

Zbabelec si skutocne zbabelec. Otieras sa tu do statocneho cloveka - biskupa Sabola, bez toho, ze by si bol ochotny vyjst zo svojej anonymity. On sa nehanbi zastat sa Marosa Sefranka, ci seniora Porubäna. Tvoja informacia, ze sa spraval ako teply je mylna. Tak ju tu nerozsiruj a povedz to aj tym co tak robia, ze konaju nekrestansky a zbabelo. Ako aj Ty.Ak Ta niekto nuti hlasovat proti Tvojmu svedomiu, tak sa vzopri, alebo odstup z presbyterstva. Cirkev nepotrebuje zbabelcov, ale odvaznych a statocnych ludi.

Hosť

2014-07-01 08:26

Nie mocou, ani silou, ale mojím Duchom - hovorí Hospodin mocností. Zach.4,6
Preto kľakáme na kolená pred Tebou,Otče
a prosíme, aby podľa bohatstva Tvojej slávy
Kristus skrze vieru prebýval v srdci každého
člena našej cirkvi, aby sme poznali Kristovu lásku
a dali sa prestúpiť všetkou plnosťou Božou.
Tebe budˇ,Bože, sláva v cirkvi a v Kristu Ježišovi na veky.
Podľa Ef.3

Hosť

2014-07-01 09:28

Pri sledovaní petície som smutným ale zároveň mi svitá aj nádej. Nádej z toho, že práve v konflikte sa intenzívnejšie hľadá pravda. Smutný z toho, že ma strašia slová ako: pasivita-ľahostajnosť, nezáujem, neinformovanosť, obavy - strach, a im podobné... Možno práve preto sme tam, kde sme... ľahostajní, neinfoprmovaní, nevediaci o čo ide a tak podobne...
Najprv tebe, milý zbabelec, vážim si tvoj záujem, ale zarmucuje ma tvoja neinfomovanosť nielen v týchto kauzách... Vime vlastne čo zvestujeme, ke´d hovoríme že zvestujeme evanjelium nášho Pána Ježiša v duchu reformačného odkazu? Ak to vieš, potom nechápem - keď píšeš, že takmer nikto nie je v tvojich očiach autoritou, lebo na každom je nejaká chyba, či previnenie, či zlyhanie.... čo by si tak povedal na apoštola Pavla, ktorého minulosť bola poznačená prenasledovaním (vraždením) kresťanov? Bol by pre teba autoritou. Isteže, stredobodom je pre nás Pán Ježiš Kristus a my sme "len" ospravedlnení hriešnici... alebo nie? Poznáš aj spravodlivých? Ja sám seba nemôžem považovať za spravodlivého, keďže viem toho na seba dosť veľa...
Obavy a neinformovanosť a pasivita a - čo s tým? Po prečítaní materiál na Facebooku ešte viacej stojím na strane brata Šefranku. Na jeho strane stojím najmä preto, že ho poznám ako horlivého služobníka cirkvi a nášho Pána Ježiša Krista a človeka, ktorý sa usiluje naozaj všetko robiť transparentné a uvážlivo a v dobrej mysli...
To, čo tu riešime sa mi javí len ako "vrcholec ľadovca" a mali by sme ísť hlbšie. Odkiaľ sa to všetko v nás berie a prečo. Môj pocit po skončení farárskej služby a pár rokoch dôchodkovej meditácie je ten, že sa máme zamyslieť nad tým, čo zvestujeme - už som to naznačil v predchádzajúcom príspevku, - aj vyššie: zvestujeme evanjelium Pána nášho Ježiša Krista v duchu reformačného odkazu? Ak áno, prečo potom neriešime spôsob nášho zvestovania, aj jeho obsah tak, aby ho lepšie porozumeli poslucháči?... Prečo neoslovujeme živšie, Prečo máme obavy prijať niečo nové, prečo sa bojíme dať priestor aj tým, ktorí sú "iní", možno poznačení dobou?...
Veď sa len pozrime na prácu s mládežou - v CZ i v celocirkvi... Je to dostačujúce? Nemali by sme sa viacej aktivizovavť, viacej si navzájom poradiť, povzbudzovať sa?
A nemali by sme múdro a rýchlo riešiť aj bohoslužobný priestor, ktorý nám je daný už takmer 25 rokov? Prečo sa musíme striktne držať tradície, ktorá bola dobrá v danej dobe, ale dnes je v nejednom ohľade prekonaná? Taktiež liturgický priestor a prejav... oslovuje dostatočne. A Spevník - prečo nám mladí nespievajú zo Spevníka, ale vyhľadávajú iné piesne? Aj so spevom by sme mali niečo urobiť.. A tak ďalej - to sú veci, ktoré by sme mali riešiť a potom by sme ľahšie riešili aj podobné veci, ako v tejto petícii...
Veď sa dostávame do situácie 1Kor 1 kapitoly, kde jeden je Pavlov, druhý Apolov a tretí Kristov... Vytvárame skupiny, jednu proti druhej... namiesto toho, aby sme vytvárali jednotu Ducha vo zväzku pokoja... Náš boj predsa nemá byť proti telu a krvi, ale proti mocnostiam zla, zlým duchom... to je aj biblický aj reformačný odkaz... Asi sme na nesprávnom bojisku...
Buďme horliví, zamýšľajme sa, hľadajme pravdu... o tom prosím aj vedenie cirkvi, aj všetkých... doterajšia reakcia predsedníctva ECAV sa mi zdá veľmi nedostatočná...Prenesme naše spory na správne bojisko..(Ef 6,10nn) Jozef Grexa, ev. farár v.v.

Hosť

#64 Re:

2014-07-01 11:59

#63: -

Brat farár, veľmi som vďačná za Vás a Vaše postoje aj v tejto veci. Je to vzácne, že sú medzi nami ľudia ako Vy, ktorý aj napriek tomu, že ste už na dôchodku, máte úprimný záujem o dianie v cirkvi, že Vám záleží aj na mladých ľuďoch a ste otvorený aj pre nové formy práce. Takýto záujem a ochotu mnohokrát nie je vidieť ani pri Vašich o dosť mladších kolegoch, kde by to človek akosi predpokladal už len preto, že sú mladší a malo by im záležať na mladých ľuďoch. Stotožňujem sa s Vami aj vo veci brata farára Šefranka. - Prajem Vám veľa síl a zdravia a radosti z Božieho diela, ktoré Pán Boh koná medzi nami aj napriek naším slabostiam. Ľ. Budajová (Dudášová), Bratislava

jozef

#65 pohľad z druhej strany

2014-07-01 12:37

Pre ctených diskutujúcich dávam do pozornosti dokument, ktorý je na web stránke ECAV:
Predaj bytov v bytovom dome na ul. Mateja Bela 2 v Bratislave
(rekapitulácia doterajších krokov a posúdenie cien nehnuteľnosti)

Predsedníctvo ECAV na Slovensku dňa 4.9.2012 rozhodlo o udelení disciplinárneho opatrenia bratovi Šefrankovi - odvolanie z funkcie generálneho presbytera, pretože sa dopustil disciplinárneho previnenia keď scudzil byt č. 9 patriaci cirkevnému zboru bez súhlasu zborového presbyterstva, zborového konventu, bez odsúhlasenia zmluvy seniorálnym presbyterstvom.
Generálne presbyterstvo 7.12.2012 ako odvolací orgán prerušilo disciplinárne konanie až do doby prijatia rozhodnutia voči osobe dozorcu cirkevného zboru Páťala.
Predsedníctvo ECAV na Slovensku dňa 15.1.2014 rozhodlo o udelení disciplinárneho opatrenia bratovi Šefrankovi - odvolanie zo všetkých funkcií v ECAV na Slovensku s výnimkou funkcie zborového farára, pretože spolu so zborovým dozorcom Páťalom postupne podpísali zmluvy o scudzení nehnuteľného majetku cirkevného zboru Bratislava a to bytov 2,6,7,8,10,11,12 a 13 v bytovom dome na ulici Mateja Belu 2 bez toho, aby k takému úkonu mali oprávnenie - t.j.
1. bez schválenia zámeru scudziť tento svoj nehnuteľný majetok zborovým konventom
2. bez súhlasu zborového presbyterstva s takým zámerom
3. v prípade bytu č. 12 bez potvrdenia súhlasu seniorálneho presbyterstva generálnym presbyterstvom
4. bez súhlasu zborového konventu s návrhom zmluvy
5. bez súhlasu seniorálneho presbyterstva s návrhom zmluvy
Voči udeleniu disciplinárneho opatrenia (čiastočne) sa obvinený odvolal

Aj keď škoda, ktorá takýmto jednaním mohla cirkevnému zboru vzniknúť, nebola v týchto disciplinárnych konaniach skúmaná, a nie je ani dôvodom udelenia disciplinárnych opatrení, obvinený sa často odvolával na predložený znalecký posudok ZP 104/2010 súdneho znalca Ing. Korca a na to, že žiadna škoda cirkevnému zboru údajne nevznikla.

Predsedníctvo ECAV preto požiadalo o názor iného znalca Ing. Pecha. Ten vo svojom vyjadrení zo dňa 9.2.2014 sa vyjadril, že v posudku Ing. Korca je viacero pochybení. Každý byt mal byť ohodnotený samostatne. Nie je možné polohovú diferenciáciu uplatniť na všetky byty rovnako, už len z titulu, že sa nachádzajú na rôznych podlažiach atď. Znalec Korec stanovil jednotne pre všetky byty cenu za 1m2 1 028 EUR/m2, čo je zhruba 50% oproti priemernej cene v tom období. Podľa názoru Pecha znalec Korec všeobecnú hodnotu podcenil, a z údajov, ktoré predložil vyplýva, že cena bytu sa dlhodobo pohybuje v Bratislave I na úrovni 2 100 až 2 200 EUR/m2 .

Na základe tohto vyjadrenia preto P-ECAV sa rozhodlo objednať u znalca Ing. Pecha Odborné vyjadrenie vo veci stanovenia všeobecnej hodnoty bytov 2,4,6,8,9,10,11,13 teda tých bytov, na ktoré malo Predsedníctvo k dispozícii znalecké posudky znalca Korca, na ktoré sa obvinený Šefranko odvolával. V porovnaní nie je zahrnutý byt č. 7 a 12, a naopak je tam zahrnutý byt 4, ktorý zostal vo vlastníctve cirkevného zboru. Závery viac ako 50 stránkového vyjadrenia znalca Ing. Pecha možno zhrnúť do nasledujúceho prehľadu:

Byt č.             Všeobecná hodnota                       Všeob.hodnota                  Najnižšia ponuk.
podľa znaleckého                        podľa zn.pos.                    cena bytov obdobnej
posudku Ing. Korca                     Ing. Pecha kateg.              a v obdobnej lokalite
Byt č. 2                 62 378,19                               111 618,32                              129 223,84
Byt č. 4               138 136,32                               247 183,80                              286 171,99
Byt č. 6                 74 042,91                               136 684,44                              153 389,38
Byt č. 8                 19 939,33                               219 057,75                              248 474,60
Byt č. 9                 91 651,20                               161 694,50                              189 872,10
Byt č. 10               86 910,14                               151 708,94                              180 048,19
Byt č. 11               72 877,37                               128 575,26                              150 981,35
Byt č. 13             121 771,01                               224 067,68                              252 267,78
Celkom               767 706,47                            1 380 590,69                           1 590 429,23
Rozdiel (€)                                                         - 612 884,22                           - 822 722,76
Sk                                                                 - 18 463 750,01                      - 24 785 345,87

podpisany

#66 hodnoty v posudkoch

2014-07-01 12:57

Hodnoty z kontrolného posudku z 22.6.2014 od p. Ing. M. Ilavského, PhD
Byt č. 2        59 044,70
Byt č. 4        70 032,31
Byt č. 6        93 031,48
Byt č. 8      112 836,69
Byt č. 9        87 474,63
Byt č. 10      82 359,62
Byt č. 11      68 023,13
Byt č. 13    114 865,58
Spolu         687 668,14
Rozdiel (EUR) +80 038,33
Rozdiel (Sk) +2 411 234,73

https://sites.google.com/site/evanjelickaverejnost/pripad-bratislava

Hosť

#67 Re: pohľad z druhej strany

2014-07-01 14:07

#65: jozef - pohľad z druhej strany

Na webovej stránke evanjelickej verejnosti si môžu ctení účastníci diskusie prečítať Stanovisko brata farára Martina Šefranka k Pohľadu druhej strany, ktoré uverejnil v komentári 65 Jozef.

Otvorte stránku a čítajte: https://docs.google.com/file/d/0Bx7ujTyK6csLTUtyNWtJUFlYU0E/edit?pli=1

Hosť

2014-07-01 15:15

Boh je svetlo,choďme v svetle!Nemeňme svetlo za tmu a svoju múdrosť za Božiu.

Petíciu som podpísal,pretože veci v cirkvi je potrebné si vyjasniť podľa vedenia Ducha Svätého.
Prosím a žiadam vedenie našej cirkvi,nech všetko rieši s láskou a prosbami Pána Ježiša Krista na kolenách,až potom nech koná,nie však ako diktát.Verím,že milostivý Pán Boh vypočuje všetky prosby a zariadi aby všetky situácie ktoré sa vyskytnú v cirkvi sa riešili podľa Jeho vôle.

Chvála Ti Trojjediný Bože na veky vekov.Amen.
Jozef Budaj

#69 Dualizmus?

2014-07-01 17:43

ECAV je zrelá pre reformáciu! Nezdá sa vám?
Zaužíval sa v nej akýsi dualizmus. Jedna z definícií dualizmu: je to koncepcia založená na dvoch samostatných, neodvoditeľných, spravidla sa vylučujúcich a vzájomne neovplyvniteľných princípoch.

Posúďte sami:
Vierouka ECAV vychádza z Písma Svätého, jej základom je teda Božie Slovo - Boží zákon.
Cirkevnoprávne predpisy (CPP) ECAV vychádzajú zo svetských zaužívaných spôsobov a svetských zákonov.

Vierouka ECAV vyznáva a učí reformačné: Jedine Kristus, jedine viera, jedine milosť a jedine Písmo. V praktickom živote ECAV však výlučne a neobmedzene platí: Jedine CPP!

V praktickom živote ECAV sú CPP jednoznačne nadradené nad vierouku (!)
To je tvrdá realita.
Prvý príklad:
a/. V Ev. preklade Písma Sv. sú verše 26-40 v 14. kap. 1. listu Kor. nadpísané "Poriadok služieb Božích" - to je teda napísané v evanjelickom Písme Svätom (!)
Náš – cirkevnými predpismi schválený poriadok SB - sa tomu z Písma však ani zďaleka nepodobá (!)
b/. AV - naša vieroučná kniha (podľa ktorej sa aj voláme) jednoznačne hovorí, že poriadok SB nemusí byť v cirkvi všade rovnaký.
CPP – na rozdiel od AV – jednoznačne a prísne vyžadujú v ECAV všade rovnaký poriadok SB (!)
c/. Náš reformátor Dr.M.Luther vo svojich spisoch píše, že poriadok SB nemá byť nemenný a že sa má prispôsobovať mladým a neveriacim (novým, nekresťanom - ktorých máme získať).
CPP držia storočia zaužívaný poriadok, ktorý vôbec neoslovuje mladých a ktorý nepriťahuje (do našich kostolov) neveriacich a hľadajúcich ľudí dnešnej doby.
Čo je pre ECAV pri poriadku SB záväzné?
Písmo sv.? AV? Luther? Nič z toho - jedine CPP!

Druhý príklad:
Naša ev. vierouka zdôrazňuje (to je jeden z jej najväčších - základných vieroučných dôrazov) ospravedlnenie z milosti. Jedine milosť! Pán Ježiš veľmi zdôrazňoval milosť a milosrdenstvo "Milosrdenstvo chcem a nie obeť!" "Milosrdní buďte..." Nesúďte, aby ste neboli súdení...“
Naše CPP nepoznajú milosrdenstvo ale disciplinárne konania a súdy.
Na druhej strane naša vierouka (ani Písmo Sv.) nevie nič o premlčaní viny (ak nebola vyznaná a oľutovaná), ale naše najvyššie cirkevné grémiá v zmysle CPP bez problémov ("s ľahkým srdcom") praktizujú premlčanie viny - aj bez vyznania, oľutovania či potrestania.

V praktickom živote cirkvi sú teda CPP (majúce základ v ľudských svetských spôsoboch a zákonoch) jednoznačne nadradené nad vierouku aj Písmo sv. Nie je to choré???

2014-07-01 18:25

jediné čo naša cirkev potrebuje - odluka od štátu - to by bola očista od plevu.
pravda je ozdravna

#71 Re:

2014-07-01 19:47

Pravda je, ze pán Brozman prišiel do ECAV robit len rozbroje.

Hosť

2014-07-01 20:17

#67: - Re: pohľad z druhej strany

PROSIM, HODTE MI TEN LINK NA MOJU SKUPINU MODLITBY ZA MAROSA A ZA VRCHNOST

Ika Mišinová

2014-07-01 20:45

Brat Brozman v tejto cirkvi urobil toľko požehnanej práce, že sa môžeme od neho učiť. Je to pokojný a láskavý človek. Z Vášho komentára vidno, že o ňom neviete nič. Stojí na ním obec v ktorej žije, zvolili si ho za starostu. Stojí za ním CZ, kde ho poznajú zblízka a vážia si ho. Dostal dôveru aj ako dištriktuálny dozorca, je vzácna jeho aktivita v Modlitebnom spoločenstve. Bol známy po Slovensku prv než dostal funkciu v predsedníctve VD. Takže nech sa páči, navštívte ho doma a povedzte mu do očí čo si o ňom myslíte. Pľuť na niekoho anonymne a k tomu si dať prezývku "pravda je ozdravná" je dosť úbohé.
Zuzana Jurechová

#74 ODLUKA

2014-07-01 21:32

Ako premýšľam, tak premýšľam a vychádza mi, že ešte vhodnejšia by bola petícia za odluku cirkvi od štátu. Čo myslíte, nie je už načase podstúpiť túto katarziu?....
obelix

#75 ?

2014-07-02 07:51

Škoda, že my nezainteresovaní, nepoznáme všetky príčiny týchto sporov a musíme sa spoliehať len na prezentáciu dvoch proti sebe stojacich strán. Cui bono?